Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

33 miljoen bezuinigd op aanvullende beurs

Gepubliceerd: 30 October 2012 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het nieuwe kabinet wil 33 miljoen euro bezuinigen op de aanvullende beurs. Studenten met onvindbare of weigerachtige ouders zijn de dupe, maar ook studenten met jongere broers en zussen.

Het nieuwe kabinet wil 33 miljoen euro bezuinigen op de aanvullende beurs. Studenten met onvindbare of weigerachtige ouders zijn de dupe, maar ook studenten met jongere broers en zussen. De plannen lagen al klaar. VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra schreef anderhalf jaar geleden aan de Tweede Kamer dat hij de aanvullende beurs wilde inperken. Hij pleitte voor enkele ‘vereenvoudigingen’. Die vereenvoudigingen zullen ervoor zorgen dat de overheid minder tijd en geld kwijt is aan de aanvullend beurs.

Hogere bijdrage ouders
Volgens de plannen hoeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) straks niet langer rekening te houden met het aantal minderjarige broers en zussen waar de ouders nog voor zorgen. Verder weegt de studieschuld van de ouders niet meer mee bij de berekening van hun draagkracht. Ouders moeten dus meer gaan bijdragen.

Studenten krijgen niet langer een aanvullende beurs als ze een ‘ernstig en structureel conflict’ met hun ouders hebben. Zij kunnen immers een rechtszaak aanspannen om hun ouders alsnog tot betaling te dwingen of een extra lening afsluiten.

Onvindbare ouders
Zelfs als de ouders onvindbaar zijn, bijvoorbeeld in een oorlogsgebied, mag DUO geen aanvullende beurs toekennen. Dit treft ook studenten die in het buitenland geen certificaat kunnen krijgen om het overlijden van hun ouders te bewijzen.

Toen het kabinet viel, leken deze plannen in de prullenmand te belanden. Maar nu zijn ze terug. De PvdA was er aanvankelijk tegen, maar is er in de onderhandelingen alsnog mee akkoord gegaan.

Kosten tweede studie
In debat met de Tweede Kamer liet Zijlstra destijds doorschemeren dat de opbrengst van deze ‘vereenvoudigingen’ gebruikt zouden kunnen worden om de kosten voor een tweede studie te drukken, waar studenten nu duizenden euro’s voor moeten betalen. ‘De hoeveelheid vereenvoudigingen bepaalt hoeveel geld er is.’

In het regeerakkoord is echter geen 33 miljoen, maar slechts twintig miljoen uitgetrokken om de ongewenste gevolgen van het hoge collegegeld voor tweede studies te bestrijden.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top