Afgestudeerd: dankzij oma’s breiclub
Gepubliceerd: 30 August 2012 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Afgestudeerd Dit artikel is meer dan een jaar oud.Eenzaamheid van grannies verdrijven met een breiclub en jonge ontwerpers de kans bieden hun hippe breisels in de winkel te krijgen. Dat is het concept van Granny’s Finest. Jip Pulles (30) studeerde af op het idee (bij small business & retailmanagement) en staat nu in zijn eigen winkel.
Het idee voor Granny’s Finest ontstond door het bezoek van medestudent Niek van Hengel aan zijn opa Theo in een verzorgingshuis. Tegenover hem breidde een oma een sjaal.
Van Hengel vroeg haar voor wie. Voor niemand, was het antwoord, ze vond het gewoon leuk. Van Hengel en Pulles praatten na dit bezoek over nieuwe ondernemingsplannen. ‘We wisten dat we hier iets mee moesten doen’, zegt Pulles. ‘Sommige oma’s vereenzamen. Door zo’n breiclub oefenen ze hun hobby uit en maken ze nieuwe vriendinnen. Tegelijkertijd wist ik door mijn zus die op de Willem de Kooning Academie studeerde hoe moeilijk het soms voor jonge creatievelingen is om goede ideeën te vermarkten.’ Met een bedrijf wilden ze dus grannies uit hun sociale isolement halen en jonge ontwerpers een platform bieden.
Pulles werkte het plan tijdens zijn afstudeeropdracht uit tot het concept van Granny’s Finest. Na zijn afstuderen belandde het idee niet op de plank, maar schreven Pulles en Van Hengel zich in voor ondernemerswedstrijden zoals Get Started van organisatie Hope, waar ze tweede werden. ‘Van die wedstrijden kreeg ik veel energie. Vrienden en familie verklaarden ons voor gek, terwijl jonge ondernemers die aan de wedstrijden meededen ons idee juist aanmoedigden.’ Dat was een extra stimulans om het concept ook daadwerkelijk leven in te blazen. Via de Rotterdamse zorginstelling Laurens kwamen ze aan oma’s voor de breiclub. De eerste ontmoeting was voor beide partijen verrassend, vertelt Pulles.
GELEERD OP DE HR: basis voor ondernemen
De oma’s hadden een dame op middelbare leeftijd verwacht met een passie voor breien. In plaats daarvan zagen ze twee jonge mannen met een bedrijfsplan.
Het klikte meteen. Via hun netwerk vonden ze ook nog een aantal jonge ontwerpers dat vrijwillig breipatronen bedacht en de ervaren oma’s rikketikten de patronen uit tot hippe sjaals, mutsen en wanten. Met een eigen winkel in de Karel Doormanstraat in het centrum van Rotterdam en veel bestellingen is Pulles tevreden met de start die ze hebben gemaakt. ‘De oma’s hebben nieuwe vriendinnen gevonden door de breiclub. Het is een hechte club. Ze komen zelfs naar de winkel toe om te helpen en te breien.’
Twee banen
Niet alleen de oma’s en de ontwerpers steken er vrijwillig energie in, ook Pulles en Ven Hengel werken nog voor niets. Met de huidige opbrengsten van hun bedrijf worden de kosten, zoals de huur van het winkelpand, betaald. Om ‘brood op de plank’ te krijgen, werkt Pulles ’s avonds in de horeca. Twee banen hebben is zwaar, maar hij klaagt niet. Volgend jaar hopen de ondernemers een redelijk salaris te hebben.
GEMIST OP DE HR: de invloed van social media voor ondernemers
‘Ik ontmoet veel interessante mensen en het werk is afwisselend. Dat maakt dat ik het trek om tot half drie ’s nachts te werken en de volgende ochtend weer in de winkel te staan.’
Als Pulles die energie maar voelt in zijn werk, is hij tot veel in staat. Maar het werkt ook omgekeerd. ‘Ik was in 2008 bijna klaar met mijn minor international marketing management toen ik toch besloot te stoppen. Ik vond dat ik te veel met één aspect bezig was. De minor zelfstandig ondernemen die ik daarna koos, werkte wél voor mij en resulteerde in de oprichting van dit bedrijf. Ik wil als ondernemer met alle bedrijfsfacetten bezig zijn en plezier hebben in wat ik doe. Dat is het allerbelangrijkste.’
Martine Zeijlstra
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top