Afscheid met staande ovatie
Gepubliceerd: 12 June 2012 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Jasper Tuytel heeft afscheid genomen van de HR. Hij is trots op wat hij heeft achtergelaten.
Vandaag heeft Jasper Tuytel afscheid genomen van de Hogeschool Rotterdam. Rond het middaguur sprak hij in het nieuwe Luxor voor het laatst de medewerkers van de hogeschool toe – met her en der een kwinkslag, maar ook vol trots: de Hogeschool Rotterdam stáát. Veel meer dan 35 jaar geleden, toen Tuytel begon als docent sociologie bij de Sociale Academie, een voorloper van de HR en méér ook dan vijftien jaar geleden, toen Tuytel aantrad als voorzitter van het college van bestuur.
Tuytel ontving er aan het einde van zijn speech een staande ovatie voor, die hij op kenmerkende wijze in ontvangst nam: niet. Nog vóór het applaus echt losbarstte en iedereen stond was hij alweer van het podium verdwenen. Tuytel houdt niet zo van officiële plechtigheden, merkte zijn collega-bestuurslid Gerard van Drielen al in zijn welkomstwoordje op.
Pensioen
Jasper Tuytel gaat in augustus met pensioen en heeft de hogeschooldag als officieel afscheidsmoment gekozen. Deze dag voor alle medewerkers van de Hogeschool Rotterdam staat naast het vertrek van Tuytel in het teken van het 25-jarig bestaan van de HR. Vanavond is er een diner en een feest met verschillende bands en vanmiddag hebben honderden medewerkers excursies gevolgd die in het teken stonden van de stad Rotterdam en de rol van de Hogeschool Rotterdam daarin. Jasper Tuytel heeft zelf vanmiddag nog eens in besloten kring afscheid genomen van de HR.
In zijn toespraak in het nieuwe Luxor ging Tuytel in vogelvlucht langs zijn carrière. Hij vertelde hoe hij na zijn eerste sollicitatiegesprek gelijk kon beginnen bij de Sociale Academie, totaal onvoorbereid en met zelfprogrammerende groepen, 'wat natuurlijk in chaos verzandde'. Hij vertelde – vooral aan de 'dames en heren onderwijsmanagers' in de zaal – dat hij zijn managerschap nog 'gewoon' combineerde met 25 lessen. En dat hij als directeur heeft geleerd om op de inhoud te sturen, omdat je met een goed verhaal mensen meekrijgt.
Rotterdam centraal
Toen hij begon als collegevoorzitter heeft Tuytel, vertelde hij, drie 'fundamentele' dingen gedaan: Alles buiten Rotterdam afstoten, flink reorganiseren en een twee-lagenstructuur invoeren. Vooral het sluiten van bijvoorbeeld de hts in Dordrecht en het ontslaan van veel docenten noemt Tuytel een moeilijke episode. 'Ik heb me toen voorgenomen: dit eens maar nooit weer.'
Het afstoten van alle opleidingen buiten de stad was het begin van een nieuw profiel, zei Tuytel. Rotterdam kreeg de hoofdrol: het Rotterdams Onderwijsmodel, de fusie met de HES, het Outside In, Inside Out-beleid, meer samenwerking met de haven en nu, bij het vertrek van Tuytel, de overgang naar zes kenniscentra die zich bezighouden met vraagstukken die 'één op één samenvallen met die van de regio', aldus Tuytel.
Ontroerd
Aan het einde van zijn toespraak maakte Tuytel nog eens de persoonlijke balans op. Wat hadden die jaren van keihard werken nou opgeleverd? Tuytel: 'Een paar jaar geleden was ik ziek en lag ik in het Erasmus MC, in een kamer met uitzicht op de Hogeschool Rotterdam. Op een gegeven moment werd ik wakker en stond de zon op het gebouw en liepen honderden mensen uit de metro [metrohalte Dijkzigt ligt tegenover de HR, red]. Toen dacht ik: 'verdomme, er stáát wel wat'. Ik werd er helemaal blij van, ik viel blij weer in slaap. Er stáát ook wel wat. Een hogeschool met een verhaal en met een degelijke financiële basis.'
Tuytel, die vorige week nog de Wolfert van Borselen-penning ontving voor zijn bijdrage aan de Rotterdamse samenleving, is trots op 'wat we met elkaar hebben gepresteerd' en erg blij dat Ron Bormans het stokje overneemt, zei hij aan het eind. Dat was het moment waarop de eerste mensen begonnen te applaudisseren, waarop Tuytel zijn laatste woorden sprak en na een handdruk van Gerard van Drielen snel van het podium verdween. Maar toen hadden de bijna tweeduizend mensen in de zaal het al gezien. De ontroering die uit zijn glimlach sprak en de moeite die hij met zijn laatste woorden had. 'C'est fini, merci', zei Tuytel.
Olmo Linthorst
Foto's
Bekijk hier meer foto's van de hogeschooldag 2012, #HRdag2012.
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top