Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

BKR wil registratie van studieschuld

Gepubliceerd: 7 December 2012 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij het verstrekken van hypotheken moeten banken weten hoeveel studieschuld hun klanten hebben. Daarom moeten studieleningen voortaan geregistreerd worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Daarvoor pleit directeur Peter van den Bosch van het BKR. Het is volgens hem realistisch om de schulden te registreren, zei hij vanmorgen tegen de NOS. ‘Minister Bussemaker heeft gezegd: we moeten niet bang zijn om te lenen voor een studie. Daar ben ik het volstrekt mee eens. Maar we moeten wel oppassen.’

Verkeerde inkomsten en uitgaven
Als iemand een hypotheek aanvraagt, moet de bank weten of de klant elke maand een paar honderd euro studieschuld aflost, meent Van den Bosch. Anders gaat de hypotheekverstrekker van de verkeerde inkomsten en uitgaven uit. ‘Dan ontstaan er gegarandeerd problemen.’

Nu worden studieschulden niet geregistreerd bij het BKR. Dit maakt het mogelijk om studieschulden te verzwijgen en een te hoge hypotheek te verkrijgen. De kwestie wordt nijpender nu de studieschulden van studenten steeds hoger oplopen.

Terugbetalen naar draagkracht
Volgens voorstanders van het leenstelsel drukt de studieschuld niet zo zwaar op de maandelijkse lasten. De rente is immers laag en terugbetalen gaat naar draagkracht: wie weinig verdient, lost maandelijks minder af.

Dan nog is het ‘realistisch’ om de schuld te registreren, meent Van den Bosch. Het zorgt ervoor dat mensen niet in de problemen komen door te hoge maandlasten.

HOP, Bas Belleman

uit de Tweede Kamer kritiek op haar aarzeling om studenten en docenten instemmingsrecht te geven op de begroting. Want waarom zou de minister geld uitgeven aan de professionalisering van de raadsleden, als die vervolgens niet meer macht krijgen om bestuurders een halt toe te roepen?

 

 

‘Ondanks bewijzen dat het toezicht op bestuurders gefaald heeft, vertikt u het om iets te doen aan de medezeggenschap’, wierp SP-Kamerlid Manja Smits haar voor de voeten. ‘Bovendien is instemmen met een begroting iets heel anders dan de opheffing van een opleiding goedkeuren’, voegde Van Meenen daar aan toe.

 

Achterhoofd
Bussemaker wil het idee van D66 nog niet helemaal afschrijven. Ze beloofde het in haar achterhoofd te houden als ze in maart een brief aan de Kamer schrijft over dit onderwerp. Dan zal duidelijk worden hoe zij de macht van studenten en docenten precies denkt te versterken.

 

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top