Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bleker wil collegegeld bèta's verlagen

Gepubliceerd: 10 May 2012 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als Henk Bleker lijsttrekker wordt voor het CDA wil hij het collegegeld voor technische studies 'aanzienlijk' verlagen. Dat is nodig om de Nederlandse economie te versterken, zei hij dinsdagavond bij Pauw en Witteman.

Afschaffing van kernenergie en het verbeteren van het concurrentievermogen van Nederland zijn volgens Bleker 'de twee belangrijkste punten' voor de toekomst. Hij zei zich 'grote zorgen' te maken over het concurrentievermogen van Nederlandse bedrijven. 'We hebben soms niet de geschikte mensen in ons land om grote opdrachten te doen, ook voor buitenlandse bedrijven.'

Aanzienlijk verlagen
Volgens de demissionair staatssecretaris van economische zaken, landbouw en innovatie heeft Nederland zijn kennis en scholing niet op orde. 'Een derde van onze welvaart is te danken aan export. We moeten die ondernemingen weer van gekwalificeerd personeel voorzien.' Daarom zou het volgens hem verstandig zijn om het collegegeld voor technische studies aanzienlijk te verlagen.

Geen invloed
Het is niet de eerste keer dat de roep om lagere collegegelden voor bètastudies klinkt. Aan het begin van deze eeuw pleitte onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW voor lager collegegeld of een hogere studiebeurs om studenten te lokken. Onderzoek onder middelbare scholieren liet echter keer op keer zien dat dit geen invloed zou hebben op hun studiekeuze. Volgens de onderzoekers zou dat komen omdat exacte studies 'niet trendy' zijn en niet aansluiten bij wat scholieren belangrijk vinden.

Lerarenopleidingen
Niet alleen voor technische studies klonk het pleidooi om het collegegeld te verlagen. Zo stelde de Tweede Kamer in 2002 voor om het collegegeld voor de lerarenopleidingen helemaal af te schaffen of drastisch te verlagen. Ook dat voorstel haalde het niet. Onderwijsinstellingen en de studentenorganisaties waren kritisch: financiële prikkels zouden het imago van de opleidingen niet ten goede komen en ten koste gaan van de motivatie van studenten.

HOP, Marijke de Vries
Foto: pietplaat / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top