Cmr stemt alsnog in met teruggedraaide reorganisatie RBS
Gepubliceerd: 26 November 2012 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De centrale medezeggenschapsraad (cmr) heeft ingestemd met het niet opdelen van het instituut RBS over de andere economische opleidingen. Een maand geleden zorgde de bedenktijd waar de cmr om vroeg voor irritatie bij collegevoorzitter Ron Bormans.
Echt tegen was de raad een maand geleden niet, maar ze verlangde wel eerst een uitgebreide schriftelijke motivatie van het collegebesluit om de reorganisatie van RBS (Rotterdam Business School) terug te draaien. ‘Dit is een proces van twee jaar’, sprak cmr-lid Cornée Jacobs toen. ‘Ik kan mijzelf als cmr-lid niet serieus nemen als we nu ineens binnen een week een beslissing moeten nemen om niet te reorganiseren.’ Collegevoorzitter Bormans zette zijn besluit op papier, een schrijven waar de raad (13 stemmen voor, 2 blanco, 2 tegen) nu wel mee instemde. ‘Ik vind het niet verantwoord om zoveel energie te steken in een veranderproces waarvoor geen draagvlak is. We hebben onze energie hard nodig voor andere zaken: studenttevredenheid – een onderwerp dat echt meer aandacht moet krijgen – rendement en de kwaliteit van de bedrijfsprocessen zoals roostering’, zo motiveerde Bormans eerder zijn besluit om de reorganisatie af te blazen.
Angstcultuur
Vorige maand vertelde Bormans al dat hij zeer serieus naar hij de vermeende angstcultuur bij de RBS (duidelijk geworden uit het laatste managementtevredenheidsonderzoek) zou gaan kijken. Deze cultuur werd in relatie gebracht met het besluit om RBS te reorganiseren. ‘Een angstcultuur is vreselijk, dat hoort niet in een professionele organisatie’, gaf Bormans vanmiddag aan. Gesprekken erover, met directie, instituutsmedezeggenschapsraad en andere medewerkers, zijn gaande, vertelde hij. Conclusies kan de collegevoorzitter nog niet trekken. ‘Om het probleem te doorgronden, wil ik er de tijd voor nemen.’
Jos van Nierop
Het woord angstcultuur komt telkens weer terug in de berichtgeving omtrent Rotterdam Business School. Als medewerker van de RBS, die hier niets van ervaart ben ik toch wel erg benieuwd waaruit zou blijken dat hier een angstcultuur heerst.