Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dertigduizend studenten verliezen recht op OV-kaart

Gepubliceerd: 7 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als de Tweede Kamer er geen stokje voor steekt, zullen dertigduizend studenten in september hun OV-reisrecht verliezen. En dat zijn niet alleen de zogenoemde 'langstudeerders'.

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft dit op verzoek van het Hoger Onderwijs Persbureau uitgezocht. De bezuiniging moet ongeveer dertig miljoen euro opleveren. Het kabinet heeft een spoedwet ingediend, waar de Tweede Kamer morgen over debatteert.

1 jaar OV-reisrecht = 1000 euro
Per student is één jaar OV-reisrecht ruim duizend euro waard. Wie bijvoorbeeld in het buitenland studeert en het reisrecht niet activeert, krijgt van DUO maandelijks 91 euro extra op zijn bankrekening gestort. Volgens studentenorganisaties is de OV-kaart eigenlijk veel meer waard, juist in het laatste studiejaar. Veel studenten doen dan een afstudeerstage en moeten meer reizen. De kosten kunnen in de duizenden euro’s lopen.

Maar één uitloopjaar
Studenten hoeven geen 'langstudeerder' te zijn om het recht op een OV-kaart te verliezen. Sommigen raken hun OV-jaarkaart kwijt terwijl ze nog geen langstudeerboete hoeven te betalen. Want de nieuwe regel luidt: in hun hele studietijd mogen studenten vanaf september nog maar één jaar uitlopen voordat ze hun recht op een OV-kaart verliezen. Nu is dat nog drie jaar.

Het 'uitloopjaar' voor de OV-jaarkaart kunnen ze gebruiken in hun bachelor- of in hun masterfase, maar niet in allebei. Een voorbeeld: iemand verstookt een uitloopjaar in zijn bacheloropleiding en loopt bovendien vertraging op in zijn master. Volgens de nieuwe wet krijgt hij dan geen OV-jaarkaart meer, ook al hoeft hij nog geen langstudeerboete te betalen.

Bijverdiengrens afstudeerjaar afgeschaft
In de spoedwet staat ook dat de bijverdiengrens voor ondernemers in het kalenderjaar van afstuderen wordt afgeschaft. Mochten zij in de maanden na hun afstuderen zoveel verdienen dat ze eigenlijk boven de bijverdiengrens uitkomen, dan maakt dat niet uit: ze hoeven geen basisbeurs of OV-kaart terug te betalen. In eerdere jaren blijft de bijverdiengrens van kracht.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top