Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-afgestudeerden iets vaker werkloos

Gepubliceerd: 5 July 2012 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hbo’ers zijn anderhalf jaar na afstuderen iets vaker werkloos dan voorheen. Ook krijgen ze minder vaak een vast contract, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor.

Eind vorig jaar ondervroeg het Maastrichtse Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt (ROA) in opdracht van de HBO-raad ruim twintigduizend hbo’ers die in studiejaar 2009-2010 afstudeerden aan een bachelor- of masteropleiding. Hebben ze werk, en op welk niveau? Zijn ze achteraf tevreden met hun opleiding?

6,6 procent
De werkloosheid van afgestudeerden aan een voltijdopleiding steeg van zes procent in 2010 naar 6,6 procent in 2011. De baankansen blijken wederom het slechtst in de kunstsector (8,6 procent werkloos) en de economie (8,5). Maar ook in de agrarische (7,8) en sociaal-agogische richtingen (7,8) zijn de cijfers niet rooskleurig. Afgestudeerden van zorg- en techniekopleidingen vinden juist makkelijker een baan dan in 2010. Maar 2,5 en 4,25 procent is werkloos.

Driekwart werkt op hbo-niveau
Toch is 86 procent van de hbo’ers drie maanden na afstuderen aan de slag, maar dat kan ook voor twaalf uur in de week in de supermarkt zijn. Na anderhalf jaar is dat ruim 93 procent. Iets minder dan acht op de tien heeft werk in het eigen vakgebied. Driekwart heeft een functie op hbo-niveau. Sociaal-agogen hebben daar de meeste moeite mee: slechts 55 procent slaagt daarin.

Minder vaste contracten
Hbo’ers krijgen net als andere afgestudeerden minder vaak een vast contract. Slechts 47 procent heeft na anderhalf jaar een vaste aanstelling. Toch zou bijna vier van de vijf hbo’ers met de kennis van nu voor dezelfde studie hebben gekozen.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top