Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-raad op de bres voor armere student

Gepubliceerd: 15 October 2012 • Leestijd: 0 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Beseffen VVD en PvdA wat het vooruitzicht van een hoge studieschuld betekent voor studenten uit arme gezinnen? En hoe hoog de maandlast van afgestudeerden wordt? Voor de zekerheid zet de HBO-raad enkele cijfers op een rij.

Voor de tweede keer schrijven de hogescholen een brief aan de informateurs en onderhandelaars van VVD en PvdA. Ze lijken zich al bij een leenstelsel neer te leggen (‘De hogescholen onderkennen de politieke realiteit’), maar vragen opnieuw aandacht voor studenten uit armere gezinnen.

‘25 duizend studenten verloren’
Naar schatting zullen vijftienduizend aspirant-studenten niet aan een hbo-opleiding beginnen, als de basisbeurs verdwijnt. Mochten de partijen ook de aanvullende beurs schrappen, dan gaan er 25 duizend studenten verloren. Daarbij verwijst de raad naar CPB-berekeningen.

Bovendien zullen de aflossingsbedragen hoogstwaarschijnlijk moeten stijgen, als er inderdaad een leenstelsel komt. Studenten zullen immers veel hogere bedragen moeten terugbetalen, wil de staat niet te veel geld kwijtraken.

Een zesde deel van je salaris
Nu al betaalt een hbo-bedrijfseconoom gemiddeld zo’n 130 euro per maand af bij een nettosalaris van 1.600 euro. Mocht dat aflossingsbedrag verdubbelen door de komst van het leenstelsel, dan gaat ruim een zesde van zijn salaris op aan zijn studieschuld.

Mocht er inderdaad een leenstelsel komen, dan moet het geld voor het hoger onderwijs behouden blijven, vinden de hogescholen. ‘Een hogere prijs verdient immers een nog betere kwaliteit!’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top