Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Hersenen zijn hot'

Gepubliceerd: 12 April 2012 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe haal je je afgestudeerden, ofwel alumni, in huis? Met deze vraag wordt overal op de hogeschool geworsteld. De pabo organiseerde gisteren een goed bezochte alumni-avond. De truc? Een interessant programma met een hersenwetenschapper én Ali B.

Waarom zijn afgestudeerden zo belangrijk voor een opleiding? Voor pabo-onderwijsmanager Lia Lugthart is het evident: 'We hebben onze alumni hard nodig. Zij zijn een belangrijke link naar het beroepenveld. We zijn altijd op zoek naar goede stageplekken voor onze studenten. Maar los daarvan willen we van onze oud-studenten leren. We vragen daarom bijvoorbeeld wat ze in hun opleiding hebben gemist.'

Contact met ouders
Op deze manier kwam de pabo erachter dat alumni meer hadden willen leren over contact met ouders. Lugthart: 'Een heel terecht punt, dat we vervolgens hebben aangepast in ons curriculum.' Ook tijdens deze alumni-avond doet pabo-directeur Fred Feuerstake een oproep aan de ongeveer zestig bezoekers om de vragenlijst in te vullen, en feedback te geven op de opleiding.

Pedagogiek
Anne Klaassen (25) is twee jaar geleden afgestudeerd. Ze bezoekt voor de eerste keer een alumni-avond, samen met oud-klasgenoot Mara Kouwets (22). Ze zwaait naar een paar bekenden. 'Zelf sta ik nog niet voor de klas. Na de pabo zijn Mara en ik ingestroomd in het derde jaar pedagogiek. We zijn de laatste lichting die voor een normaal collegegeldtarief een tweede bachelor kan doen. Maar als ik straks klaar ben, wil ik wel in het onderwijs aan de slag.'

Hersenwetenschap
Klaassen en Kouwets besloten te komen toen ze het programma zagen. Daarin stond een lezing van hersenwetenschapper Eveline Crone (auteur van Het puberende brein) gepland en een optreden van Ali B. 'In onze opleiding zijn we nooit in aanraking gekomen met wetenschappelijke inzichten over hoe het brein werkt bij jonge kinderen en adolescenten. Ik hoor allemaal nieuwe informatie. Heel interessant.'

Cool
En dat lijkt ook de rest van de zaal te vinden. Er wordt goed geluisterd en gereageerd op de lezing van Dr. Linda van Leijenhorst, die de zieke Eveline Crone vervangt. 'Hersenen zijn hot', stelt Leijenhorst. 'En ja, het is heel cool wat we allemaal kunnen ontdekken als we het brein door de scanner halen, maar let op. Dit wetenschapsgebied staat nog in de kinderschoenen. We weten dat er grote veranderingen in de hersenen plaatsvinden tussen het tiende en 25-ste levensjaar, maar hoe we die kennis kunnen toepassen in het onderwijs is weer iets anders.'

Uitwisselen
Wellicht kan het nieuwe vakgebied educational neuroscience het gat dichten tussen onderwijs en neurowetenschappen, hoopt Leijenhorst. 'Daarom was ik zo blij met deze uitnodiging. Onderwijs en wetenschap kunnen veel van elkaar leren, en met elkaar uitwisselen.' 'Kun je dit verhaal dan ook een keer bij mij op school vertellen?', vraagt een aanwezige. 'En kunnen we je presentatie ergens downloaden?', vraagt een ander.

Ali B.
Als de klok al voorbij de eindtijd van half negen is, staat Ali B op voor de afsluiting van de avond. Hij zat gedurende de lezing op de achterste rij 'schoolbanken', een beetje in lijn met zijn niet al te succesvolle schooltijd. We mogen Ali 'alles vragen', en drie kwartier lang charmeert en bespeelt hij de onderwijzers op zijn eigen wijze. Op een ander niveau dan de hersenwetenschapper, maar niet minder verrijkend. 'Inspirerend' vond ook Anne Klaassen na het ruime applaus dat Ali B ten deel viel.

Esmé van der Molen
Foto Arry_B / Flickr

Van de bijdrage van Ali B. is een opname gemaakt, deze is terug te zien in Presentations2GO, het collegeregistratiesysteem van de Hogeschool Rotterdam.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top