Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Het is meer dan een wedstrijdje’

Gepubliceerd: 28 November 2012 • Leestijd: 2 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om te vieren dat Turkije en Nederland 400 jaar handelsbetrekkingen onderhouden, speelden studenten van vijf Nederlandse hogescholen in Istanbul The Great Game. De HR nam de bokaal mee naar huis.

Manon Rinsma (20) zit in haar vierde jaar communicatie en doet momenteel de iLab Turning Innovation into Business, waar moeilijke vraagstukken worden voorgelegd aan studenten van verschillende HR-studies. Na een selectieprocedure mochten vijf van deze iLab-studenten afreizen naar Istanbul om mee te doen aan The Great Game.

Prinses Máxima was er ook
Ze werden gekoppeld aan vijf studenten van de universiteit in Istanbul, zodat er een internationaal team van tien studenten ontstond. Dat gebeurde ook met de studenten van Hogeschool Utrecht, Saxion, Fontys en Hanzehogeschool. De studenten kregen een aantal workshops, gingen op bezoek bij verschillende organisaties en prinses Máxima gaf een inspirerende speech.

48 uur op een eiland
Manon: ‘De laatste twee dagen waren het spannendst. 48 uur lang zaten we op een eiland. Daar moesten we binnen die tijd een businessplan schrijven, terwijl je daar normaal gesproken maanden over doet. De druk was hoog. Alle vijf de  groepen kreeg een bestaand bedrijf aangewezen waarvoor we het plan moesten schrijven.  Wij deden dat voor een Nederlands meubelbedrijf dat een flagship store (belangrijkste winkel van een bepaald merk, red.) wilde openen in Turkije. We zochten van a tot z uit wat daarvoor nodig was. Hoe moest bijvoorbeeld de logistiek geregeld worden? En wanneer zou het winstgevend zijn?’ Het businessplan kan echt gebruikt worden. ‘We hadden Skype-vergaderingen met de directeur van het bedrijf om alles door te spreken.’

Internationaal team
Ook het samenwerken met de Turkse studenten vond Manon interessant. ‘Wat mij vooral verbaasde, was dat geen enkel meisje een hoofddoek droeg. Dat had ik niet verwacht. Ook zijn de lijntjes in Turkije veel korter. Als wij een directeur willen spreken van een bedrijf in Nederland, lukt dat pas via allerlei omwegen. Vaak moet je ook nog eerst mailen. In Turkije gaat dat véél sneller. Ik merkte verder dat de Turken erg goed zijn in het doen van onderzoek. Zij hadden heel snel de juiste cijfers te pakken, daar zouden wij in een vreemd land veel langer over doen. Maar Engels spreken was niet altijd even makkelijk. Dan merk je toch hoe vooruitstrevend we in Nederland zijn op het gebied van de Engelse taal. Een aantal van de Turkse studenten had hier veel meer moeite mee. Persoonlijk ben ik nogal een control freak en ik heb die week echt moeten leren loslaten; als je in een groep werkt, kan je niet alles alleen of op jouw manier doen.’

Meer dan een wedstrijdje
‘Waarom ons businessplan won? We deden onze presentatie binnen twaalf minuten, de opgegeven tijd. Ging je eroverheen, dan mocht je je verhaal niet afmaken. Dat gebeurde bij veel groepen en daar hadden wij dus een streepje voor. Wij werkten onze plannen, in tegenstelling tot andere teams, misschien meer tot in de puntjes uit. Waar zij zeiden ‘iets met social media’ te doen, gaven wij sprekende voorbeelden. Het bedrijf waarvoor we het plan hebben geschreven, wil kijken in hoeverre ze dit echt kunnen uitvoeren. Terugkijkend was het meer dan een wedstrijdje, meer dan een business challenge. Het ging om interculturaliteit. Vierhonderd jaar geleden begonnen Nederland en Turkije al handel met elkaar te bedrijven en samen te werken. Dat deden wij binnen onze groep ook, maar op een heel ander niveau. Turkije is veel vooruitstrevender dan we denken.’

De HR-studenten die meededen aan de wedstrijd waren:
Bas van den Blink, 21 jaar, Business IT & Management
Kyshan Walop, 21 jaar, Small Business & Retail Management
Lester van der Meer, 21 jaar, Bedrijfseconomie
Arnoud van Joolingen, 20 jaar, Industrieel Product Ontwerpen
Manon Rinsma, 20 jaar, Communicatie

Alice Boothby

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top