HR doet proefinstellingtoets
Gepubliceerd: 7 June 2012 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Iedereen heeft het over de kwaliteit van het hoger onderwijs, maar welke kwaliteit is de norm? Kan het college van bestuur garanderen dat elke student tenminste het hbo-niveau behaalt? Dat en meer onderzoekt de NQA (Netherlands Quality Agency) tijdens de zogenoemde proefinstellingstoets.
Het beleid van de HR is helder, goed omschreven en – belangrijk – geland bijen gedragen door medewerkers en studenten, concludeert de NQA. Speerpunten in dat beleid zijn de sterke binding met de Rotterdamse regio en het Rotterdams Onderwijs Model (ROM) waarin duidelijk een verbinding met de praktijk wordt gerealiseerd. Ook is de organisatie- en beslisstructuur helder en verloopt de communicatie tussen de verschillende organisatie lagen goed. De medezeggenschap is ‘stevig georganiseerd en ingebed’ en de examencommissies hebben, nog steeds volgens de NQA, ‘een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt’.
‘eindniveau bachelor niet concreet uitgewerkt’
Maar het NQA-panel vindt het ook opvallend dat het eindniveau van de bachelor niet concreet is uitgewerkt in de ambitie en visie, zo valt te lezen in het tussenrapport over de proefinstellingstoets. ‘Wat verstaat de HR onder kwaliteit van onderwijs en hoe toetst en borgt men dit? Kan het college van bestuur garanderen dat elke student ten minste het hbo-niveau behaalt?’, vraagt de NQA zich af. Collegebestuurder Jan Roelof beantwoordt die laatste vraag bevestigend. ‘Wij hebben dat alleen niet centraal opgeschreven: elke opleiding heeft zijn eigen eindtermen en beschrijft de eindkwaliteit mede op basis van de Dublin-descriptoren (omschrijving niveau bachelors en masters, red.). Wij hebben dat aan de instituutsdirecteuren gedelegeerd.’ Roelof benadrukt dat het bij de proefinstellingstoets– wat de naam al zegt – nog niet om de echte toets gaat. Roelof: ‘Maar het is wel handig om een aantal zaken over de kwaliteit van het onderwijs centraal af te spreken. Over dit advies van de NQA moeten we serieus nadenken.’ Onderzoeksinstituut In de toets kijkt de NQA verder kritisch naar het onderzoeksinstituut dat de HR in het leven heeft geroepen. Alle onderzoeksactiviteiten organisatorisch in een instituut onderbrengen ‘vraagt om extra aandacht ten aanzien van de integratie van het onderzoek in het onderwijs’, aldus de onderzoekers van de NQA. ‘De gesprekspartners op de hogeschool bevestigden dit, en het panel deelt de zorg.’
‘echte’ toets in 2013
Het zijn allemaal voorlopige conclusies uit een proefinstellingstoets die weer een voorbereiding is op de ‘echte’ instellingstoets. Maar waarom zo’n instellingstoets? Deze is een paar jaar geleden landelijk ingevoerd om bij het visiteren van afzonderlijke opleidingen niet steeds het werk opnieuw te hoeven doen. De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) onderzoekt bij die toets of het bestuur van een hogeschool ‘in control’ is wat betreft de kwaliteit van de aangeboden opleidingen. Daarbij gaat het dus niet over de kwaliteit van de afzonderlijke opleidingen. De eerste hogescholen ondergaan de toets dit jaar en in 2013 moet ook de Hogeschool Rotterdam eraan geloven. Om deze toets organisatorisch in goede banen te leiden, laat de Hogeschool Rotterdam net als veel collega-hogescholen deze maanden door de NQA een proefinstellingstoets uitvoeren. Omdat je als hogeschool niet weet welke opleidingen de NVAO bij de echte instellingstoets gaat bekijken, vergt het veel organisatie.Net als de ‘echte’ toets bestaat de proefinstellingstoets onder andere uit verschillende overleggen tussen de NVAO, resp. de NQA, en het college van bestuur, de door de HR te maken kritische reflectie en zogenoemde toetstrails. Bij die trails gaat de NQA, kort voordat de betrokkenen dat weten, in gesprek met onder andere onderwijsmanagers en studenten van bepaalde opleidingen. Besloten is dat de proefinstellingstoets van de NQA zich bij de opleidingen verpleegkunde, bouwkunde en commerciële economie gaat richten op de thema’s onderzoek en planning & control. De hele cyclus mondt in juni uit in een eindrapportage en uiteindelijk een studiemiddag.
Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top