Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-personeel meest tevreden over collegialiteit

Gepubliceerd: 17 January 2012 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het personeel van de HR blijkt het meest tevreden over de collegialiteit binnen de opleiding of dienst en het minst tevreden over de kennis van de directeuren over wat er leeft onder de medewerkers. Dat wijst het medewerkerstevredenheidsonderzoek uit.

In 2010 en 2011 kregen medewerkers van zes instituten en acht diensten een online vragenlijst toegestuurd waarmee medewerkerstevredenheid werd gemeten. Joke Dolfing van p&o is projectleider medewerkerstevredenheidsonderzoek (mto). ‘We zijn in 2009 met het mto begonnen. Het eerste jaar bij EAS, IMO, CMI, IBB en p&o, in 2010 bij IVG, IVL en IFM en in 2011 waren ISO, COM, RBS, o&k, hrs, f&s, FaDi, amc, abz, cs en ceb aan de beurt. Het onderzoek bij de Willem de Kooning Academie loopt nog. Uit onderzoek blijkt dat tevredenheid van medewerkers bepaald wordt door werkdruk, -sfeer en uitdaging. Deze drie thema’s zijn verdiept en daaruit is een vragenlijst voortgekomen rond tien thema’s die online en anoniem ingevuld kon worden. De medewerkers konden de mate van tevredenheid aangeven, maar ook het belang dat aan een thema wordt toegekend’, legt Dolfing uit. ‘Hoge tevredenheid over een onderwerp waaraan niet zoveel belang wordt gehecht scoort lager dan hoge tevredenheid over een thema dat als belangrijk wordt ervaren. Een combinatie van tevredenheid en belang bepaalt dus het eindcijfer. Aan de kwaliteit van het opleidingsprogramma wordt het meeste belang toegekend, maar dat is tegelijkertijd ook het punt waarop de meeste verbetering geboekt kan worden, zo laat het onderzoek zien.’

kaizen lunches
Wat gebeurt er met de resultaten van dit onderzoek? Dolfing: ‘Het is de bedoeling dat het mto onderdeel wordt van de pdca-cyclus, het systeem voor kwaliteitszorg dat we binnen de hogeschool hanteren.’ Het cyclische karakter ervan garandeert dat kwaliteitsverbetering continu onder de aandacht is. ‘Instituten en diensten moeten drie maanden na publicatie van hun mto een verbeterplan maken en binnen een jaar aan de slag zijn met de verbeteracties. Het initiatief daartoe ligt bij de instituten en diensten, niet bij het college van bestuur. ISO bijvoorbeeld pakt het verbetertraject aan door een verbeterplan en -planning te laten maken door Integron, een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van tevredenheidsonderzoek.’ De directie van COM is in verband met de lage score op het punt ‘kennis van de directeur over wat er leeft onder de medewerkers’ zelf met een aantal verbeteracties gestart, zo is te lezen op de intranetpagina van dit instituut.

tevredenheidonderzoek tevredenheidonderzoek tevredenheidonderzoek

 

Introductiedagen voor nieuwe docenten, instituutsbijeenkomsten (nieuwjaarsborrel en eindejaarsbarbecue bijvoorbeeld), medewerkersdagen rond thema’s en kaizen lunches (gericht op organisatieverbetering) moeten leiden tot meer connectie tussen directie en medewerkers. Deze activiteiten moeten bovendien voor een jaar gepland en vastgelegd worden. Daarnaast wil de directie regelmatig gastlessen en presentaties van studenten gaan bijwonen. Voor de verdere aandachtspunten van het mto zullen directie en instituutsmedezeggenschapsraad (imr) samen een verbeterplan opstellen. Dolfing: ‘Prima illustraties van acties die op gang kunnen komen naar aanleiding van het mto. P&o heeft veel kennis in huis om verbeterthema’s bij de kop te pakken en kan helpen bij de uitvoering ervan. Diensten en instituten kunnen hiervoor altijd een beroep op ons doen. Het mto levert dus niet een dood document op, maar is een basis van waaruit verbeteringen moeten worden aangebracht. En omdat dit onderzoek elke twee jaar wordt herhaald, kunnen de directies vinger aan de pols houden of de verbeteracties ook daadwerkelijk tot meer tevredenheid leiden.’ Hoe de HR het doet in vergelijking met andere hogescholen is nog niet bekend. Integron onderzoekt 25 hogescholen. De resultaten daarvan worden in het voorjaar verwacht.

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top