Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Instellingscollegegeld omhoog

Gepubliceerd: 16 January 2012 • Leestijd: 0 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het collegegeld dat de Hogeschool Rotterdam vraagt aan stapelaars en aan niet-Europese studenten gaat in het studiejaar 2012/13, net als het wettelijke collegegeld voor 'gewone' studenten, omhoog.

Het instellingscollegegeld van de meeste bacheloropleidingen gaat van 6750 naar 7000 euro per jaar. Ook het vaak nog hogere collegegeld voor de meeste masteropleidingen gaat omhoog.
Bij de studenten die het instellingscollegegeld moeten betalen gaat het grofweg om twee groepen. Ten eerste alle studenten die van buiten Europa komen, en ten tweede studenten die eerder een bekostigde bachelor- of mastergraad hebben behaald en die aan hun tweede bachelor of master beginnen (de stapelaars).

Sponsoren
De overheid schrapte ruim een jaar geleden haar bijdrage aan de studies van stapelaars en niet-Europese studenten; zij moesten dus het instellingscollegegeld gaan betalen. Voor de stapelaars is de overweging dat het rijk één bachelor en één master wil sponsoren. Wil je meer bachelors of masters halen, dan moet je dat zelf betalen. Daarnaast financierde de overheid tot een jaar geleden ook de studies van niet-Europese studenten. Dit achtte de overheid niet langer wenselijk. Omdat de overheid niet meer bijdraagt aan de studies van deze groepen, moeten ook zij het instellingscollegegeld gaan betalen.

Het wettelijk vastgestelde collegegeld voor bacheloropleidingen bedraagt komend studiejaar 1771 euro, dat was 1713 euro.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top