Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet wil niet zeggen wat 'contactuur' is

Gepubliceerd: 12 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat is precies een 'contactuur' in het hoger onderwijs? Daar wil het kabinet zijn vingers niet aan branden, blijkt uit de reactie op een motie van PvdA en PVV.

Zo ongeveer alle partijen in de Tweede Kamer zijn het erover eens dat hogescholen en universiteiten genoeg 'contacturen' moeten inroosteren voor hun studenten. Niet voor niets gaat het ministerie van OCW daar prestatieafspraken over maken met de instellingen: ze moeten allemaal minstens twaalf contacturen in de week bieden.

Werkgroepen
Maar het ene uur is het andere niet: een hoorcollege en een werkgroep zijn eigenlijk niet goed te vergelijken. En hoe zit het met ingeroosterde werkgroepen van studenten onderling, waar niet eens een docent bij aanwezig is?

PvdA en PVV wilden voorkomen dat de definitie van contactuur verwatert. Ze dienden een half jaar geleden samen een motie in. Ze vinden dat het kabinet moet “voorkomen dat onbegeleide uren als contactuur worden meegerekend”.

Geen twaalf uur
De bewindslieden van OCW ontwijken nu de kwestie en snijden een ander onderwerp aan. In een schriftelijke reactie op de motie leggen ze uit waarom sommige universiteiten en hogescholen straks mogen afwijken van de norm. De Open Universiteit bijvoorbeeld, die afstandsonderwijs verzorgt, hoeft geen twaalf contacturen in de week te verzorgen.

Het was al bekend dat er uitzonderingen mogelijk zouden zijn. In debat met de Tweede Kamer had staatssecretaris Zijlstra eerder de Universiteit Maastricht als voorbeeld genoemd. Die heeft een onderwijssysteem waarin zelfstudie een grote rol speelt en studenten minder contacturen hebben.

Geen definitie
'De staatssecretaris zal de uitzonderingsmaatregel voor dit soort afwijkende onderwijsconcepten dan ook niet heroverwegen', aldus het antwoord vandaag. Maar een definitie van 'contactuur' stond er niet in.

In het debat had Beertema destijds gevraagd: 'Met wie hebben die studenten dan contact? Met een docent, met elkaar, met de Albert Heijn?' Zijlstra antwoordde toen dat het ging om de 'interactie tussen studenten en lesgevers'.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top