Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kijken in de olympische keuken

Gepubliceerd: 7 June 2012 • Leestijd: 2 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een groter evenement dan de Olympische Spelen bestaat niet. Een geweldige casestudy dus voor studenten vrijetijdsmanagement. Onlangs reisden 165 tweedejaars vtm af naar drie kandidaat-steden voor de Olympische Spelen van 2020, maar ook naar Londen en ex-kandidaat-stad Rome.

In 2013 valt de beslissing welke stad de Olympische Zomerspelen van 2020 mag organiseren. Wordt het Bakoe(Azerbeidzjan), Doha (Qatar), Istanbul, Madrid of Tokio? De stad Rome, die zich ook kandidaat had gesteld, trok haar bid vanwege de slechte economische situatie in februari terug. ‘Wel jammer dat wij onze bestemmingen toen al hadden vastgelegd’, vertelt docent Martijn Mulder van vrijetijdsmanagement. ‘Rome stond ook op dat lijstje. Het was te laat om dat nog te annuleren.’ Buiten Rome reisden de vtm’ers af naar Istanbul, Madrid, Tokio en de olympische stad van 2012: Londen.

De verplichte excursies naar de vijf steden maken deel uit van het project citybranding dat jaarlijks in samenwerking met de alliantie Olympisch Vuur wordt georganiseerd. Mulder: ‘Olympisch Vuur heeft als doel Nederland in 2016 op olympisch niveau te krijgen, zodat we ons eventueel kandidaat kunnen stellen voor de Spelen in 2028 of 2032. Onze studenten doen onderzoek naar kandidaat steden om te kijken wat wij van hen kunnen leren. Het is belangrijk om die steden te bezoeken, om lokale partners te ontmoeten, de infrastructuur en accommodaties zelf te ervaren.’

De gun-factor van Tokio
Zo ging student Erwin van den Berg (23) naar Tokio. Voorafgaand aanzijn vertrek had Erwin research gedaan en wist hij van alles over Tokio. Toch ervaarde hij de reis als een cultuurshock.’ In positieve zin. Ik had gelezen dat Japanners beleefd zijn en het begrip ‘klant is koning’ ook echt invulling geven. Maar hoe dat werkelijk is, voel je pas als je er bent. Ook krijg je achter je computerscherm geen beeld van de bevolking van Tokio. De multiculturele samenleving kennen ze niet. Iedereen is Japans.’ Erwin was vooral onder de indruk van de respectvolle manier waarop Japanners met elkaar omgaan. ‘Op perrons vormen ze links en rechts een rij, zodat de passagiers die willen uitstappen alle ruimte hebben. In de tram kun je je tas gerust even onbeheerd laten staan als je naar de andere kant van de coupe loopt. De straten zijn brandschoon. Alles is goed geregeld.’De studenten bezochten onder andere een vertegenwoordiger van het Japans Olympisch Comite, Yasuhiro Nakamori. ‘Hij praatte ons bij over de bid van Tokio. Die heeft te lijden gehad onder de aardbevingen tsunami van vorig jaar. Mensen die Japan willen bezoeken, zijn bang voor straling. Het aantal toeristen is afgenomen. Ook is het landpolitiek instabiel.’ Tegelijkertijd heeft Tokio in Erwins ogen ‘een bijna honderd procent’ kans om de kandidatuur binnen te halen. Er is de ‘gun-factor’, juist door de ramp, en bovendien heeft Tokio het goed voor elkaar. ‘Er moeten bijvoorbeeld 40.000 hotelkamers in een straal van 50 kilometer zijn. Zij hebben misschien wel het dubbele. De infrastructuur kan zich meten met de beste van de wereld. Ze hebben een goed sportklimaat en prachtige sportaccommodaties.’ Wat tegenvalt, is het niveau van het Engels van Japanners. ‘Ze leren het wel op school, maar alleen de theorie. Mensen spreken het nauwelijks. Ook vraag ik me af hoe het voor de beleefde en gestructureerde Japanners is als Tokio wordt ‘overgenomen’ door de Spelen.’

Scepsis
En hoe zal dat de Londenaren vergaan? Drie maanden voor aanvang van de Spelen lijkt het nog niet echt te leven, ervaarden docent Martijn Mulder en zijn studenten. ‘Het viel ons op dat het straatbeeld nog helemaal niet olympisch is. Ook merkten we aardig wat scepsis over de Spelen. De gemeente Londen had beloofd dat inwoners de grootste kans maakten op kaarten. Maar wij hoorden van Londenaren dat mensen uit andere landen nog makkelijker aan tickets kunnen komen dan zij zelf. Ook is inwoners verzocht om tijdens de Spelen het openbaar vervoer te ontzien, en bijvoorbeeld thuis te werken. Er wordt veel van hen gevraagd zonder dat zij goed inzien wat ertegenover staat. Het is een bekend probleem met dit soort grote toernooien. In feite geeft een stad gedurende een maand de regie uithanden aan het Internationaal Olympisch Comité. Ik verwacht wel dat ook de Londenaren enthousiast zijn als het eenmaal begint, maardraagvlak creëren en vasthouden blijkt een lastig ding.’

Esmé van der Molen

Op 19 juni presenteren de studenten hun rapporten aan een eindjury met vertegenwoordigers van Olympisch Vuur en het werkveld.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top