Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Langstudeerboete? Geen idee

Gepubliceerd: 29 August 2012 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eén op de tien hbo'ers weet niet wat de langstudeermaatregel inhoudt. Academische studenten zijn beter op de hoogte, blijkt uit een peiling.

Vlak voor de zomervakantie liet het ministerie van OCW onderzoeken of studenten bekend waren met de maatregelen die hen binnenkort zouden treffen. De ommezwaai van het CDA en het verkiezingstumult rond de langstudeerboete moest toen nog komen. De studenten waren slechts iets beter op de hoogte dan in 2011.

Instellingscollegegeld
Van andere veranderingen blijken studenten nog minder te weten, staat in een enquête die door vijfhonderd hbo'ers en wo'ers is ingevuld. Dat ze voor een tweede studie het hoge instellingscollegegeld van duizenden euro's moeten betalen, weet slechts 62 procent van de hbo'ers en 84 procent van de academische studenten.

Ook is het menige student ontgaan dat het recht op een ov-kaart wordt ingeperkt. Meer dan een kwart van de academici en meer dan een derde van de hbo'ers is daar niet van op de hoogte.

Gevolgen
Zelfs als studenten de maatregels kennen, weten ze niet altijd wat voor henzelf de gevolgen zijn. Een kwart van de hbo'ers en zestien procent van de wo'ers kent de langstudeerboete wel, maar weet niet wanneer ze die zelf zouden krijgen.

De Dienst Uitvoering Onderwijs gaat de maatregelen bij studenten verder onder de aandacht brengen, schrijft staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt via de website, folders, formulieren en de studenten-app.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top