Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meeneembare studiefinanciering op de tocht

Gepubliceerd: 15 June 2012 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nu het Europese Hof heeft besloten dat de Nederlandse regels voor meeneembare studiefinanciering discriminerend zijn, is de vraag of de regeling wel kan blijven bestaan.

Studenten die in het buitenland een opleiding volgen, mogen volgens de bekritiseerde regels alleen studiefinanciering aanvragen als ze minstens drie van de zes jaar vóór het begin van de opleiding in Nederland woonden. Die wooneis is volgens het Europese Hof in strijd met regels rond het vrije verkeer van werknemers.

Plasterk
De drie-uit-zes-regel is door voormalig onderwijsminister Plasterk in 2007 ingevoerd om te voorkomen dat studenten uit andere EU-landen de Nederlandse studiefinanciering eenvoudig kunnen gebruiken om in eigen land te studeren.

Al spoedig kwam er kritiek van de Europese Commissie die de zaak in 2009 aanhangig maakte bij het Europese Hof. Na de uitspraak van donderdag kan Nederland een dwangsom opgelegd krijgen als het de discriminerende regels niet aanpast.

Meeneembaar
Grote vraag is wat er nu gaat gebeuren. Nederland is niet het enige EU-land dat het recht op meeneembare studiefinanciering beperkt. Ook Duitsland, Oostenrijk, IJsland, Finland, Noorwegen en Denemarken doen dat. Voormalig minister Plasterk dreigde in 2010 dat de meeneembare studiefinanciering zou worden heroverwogen als het Europese Hof de regeling 'onbeheersbaar' zou maken.

De woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra kan er nog niets over kwijt: 'We bestuderen de uitspraak en komen spoedig met een reactie.'

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top