Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Met epilepsie naar Lloret

Gepubliceerd: 16 May 2012 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op vakantie naar Lloret de Mar maar je hebt een functiebeperking. Gaat dat samen? Voor José wel. Tot het eind van dit studiejaar is zijn videoportret te zien op de locatie Museumpark van de Hogeschool Rotterdam.

Lloret de Mar was heel leuk, vertelt José over zijn vakantie. In zijn dagelijkse leven in Nederland wordt hij wel eens als gierig bestempeld, maar voor zo’n tripje geeft hij graag geld uit. Lekker winkelen, zonnen en terrasjes pakken. Toch vindt hij het erg jammer dat hij door zijn epilepsie nooit eens zonder begeleider een glaasje wijn kan drinken. José is een van de vijf cliënten van de Pameijer Stichting die in gefilmde vraaggesprekken over zijn dagelijkse leven vertelt. Ook Pim, Cora, Patrick en Ton komen aan het woord over hoe zij werken, wonen en hun vrije tijd besteden. De videoportretten worden aangevuld met levensgrote fotoportretten die Krijn van Noordwijk van de cliënten maakte.

‘Downistie’
Aan het plafond op de derde verdieping van de laagbouw op Museumpark hangen informatiebordjes die de bezoeker meenemen in de geschiedenis van de psychiatrie. Van 1808, toen de Duitse arts Johan Reill de term psychiatrie bedacht tot de mediaberichten in 2011 over de 18-jarige Brandon die drie jaar vastgeketend aan de muur zat. De tijdlijn geeft een kijk op de beeldvorming van de media die soms voor een vertekend beeld bij het grote publiek zorgt. De meeste mensen zien namelijk wel de soap ‘Downistie’ bij De Wereld Draait Door, maar weten weinig van het syndroom van Down af.

‘Anders’
De tentoonstelling ‘Niemand Minder’ laat zien dat, en hoe mensen met een verstandelijke beperking en met psychiatrische problemen mee kunnen doen in de samenleving. De cliënten komen zelf aan het woord en vertellen over hoe anderen naar hen kijken en hoe zij in het leven staan.
Voordat de tentoonstelling naar de hogeschool verhuisde, was hij te zien in de Kunsthal. Aanleiding is het 85-jarig jubileum van Pameijer. Deze organisatie biedt ondersteuning aan mensen met een (lichte) verstandelijke beperking of met psychiatrische problemen.

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top