Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister De Jager op RDM Campus

Gepubliceerd: 10 February 2012 • Leestijd: 2 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ongeveer honderd lio-studenten (leraar in opleiding) economie van verschillende hogescholen verzamelden zich gisteren voor de eerste lio-dag van het jaar. ‘Special guest’ minister Jan Kees de Jager opende de dag met een presentatie.

Minister Jan Kees de Jager geeft de studenten de mogelijkheid om vragen te stellen.

‘Het zijn stormachtige tijden’, zegt de minister van Financiën als hij, iets aan de late kant, arriveert op RDM Campus. Zijn presentatie is het begin van een voor lio-studenten verplichte dag. De Jager focust vooral op de economische crisis en het debacle rond Griekenland. ‘Het grootste probleem van Griekenland is dat het lange tijd tegen een heel lage rente heeft kunnen lenen.’ Volgens De Jager heeft het land daardoor veel te veel geleend, waardoor het nu in grote problemen is.

Vragen aan de minister
Naast de problemen rond Griekenland gaat de minister ook in op het noodfonds van de EU (garantstelling door Europese lidstaten). Zo vertelt hij dat Nederland een aantal eisen heeft gesteld voordat die garantstelling gegeven werd. Niet alleen het aantal ambtenaren moest verminderen, ook de pensioenen en uitkeringen moesten omlaag. De Jager: ‘Dat is niet leuk, maar anders leven die mensen boven hun stand.’

Na de presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen aan de minister. ‘Je moest je vragen van tevoren inleveren, maar dat geeft geen garantie dat je ze ook kunt stellen’, zegt derdejaars HR-student Özlem Ozer (21). Zelf heeft ze geen brandende vragen: ‘Ik ben het wel eens met het kabinet en de bezuinigingen.’

‘Dat levert niets op’
Andere studenten willen de minister wel graag bevragen. Bijvoorbeeld over het H-woord: de hypotheekrenteaftrek. ‘Als er bezuinigd moet worden, waarom dan niet daar op?’, vraagt een student. ‘Schaf de aftrek af voor hypotheken van 350.000 euro of meer.’ Nu bestaat er nog geen limiet; iedereen met een hypotheek heeft, ongeacht de hoogte ervan, recht op hypotheekrenteaftrek.

Als het aan de student – en ook aan de SP – ligt, moet dit beperkt worden tot hypotheken van maximaal drieënhalve ton. Hierop antwoordt De Jager dat dat ‘niets oplevert’ en dus ook niet interessant is voor het kabinet. Volgens de student zit het anders: ‘Niets? Dat levert zo’n zes miljard euro op; een derde van wat er nu bezuinigd moet worden.’

Veel geld uitgeven
Opnieuw wuift De Jager zijn opmerking weg: ‘Dit kabinet wil geen lastenverzwaring, dat levert niets op. De economie zal er juist door krimpen. Als mensen meer moeten betalen, kunnen ze ook minder uitgeven. Wij (de overheid, red.) korten daarom eigenlijk alleen op onze eigen uitgaven.’ Voor de economie is het, aldus de minister, van groot belang dat Nederlanders veel kunnen uitgeven.

AOW-leeftijd
Dat blijkt ook als het onderwerp verandert naar de AOW-leeftijd. ‘Wat levert het verhogen van de pensioensleeftijd eigenlijk op?’, vraagt een andere student. ‘Heel veel geld’, antwoordt De Jager direct. ‘Als mensen langer werken, krijgen ze meer geld binnen dan wanneer ze gepensioneerd zijn, en blijven ze belasting betalen.’

Veel tijd voor het stellen van vragen is er uiteindelijk niet; na de tweede vraag was het voor De Jager alweer tijd om te vertrekken. ‘Er is vanmiddag in Brussel een extra vergadering over Griekenland en daar moet ik echt bij zijn.’ Voor de studenten is de lio-dag nog niet afgelopen: op de planning staan nog een aantal workshops en een borrel ter afsluiting.

Melissa Smink

Een leraar in opleiding (lio) is een student die bezig is met de afronding van zijn opleiding en tegelijkertijd voor de klas staat. De studenten voortgezet onderwijs mogen lesgeven in de onderbouw van havo/vwo en alle leerjaren van het vmbo.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top