Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw: het revalidatiehotel

Gepubliceerd: 26 March 2012 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vlakbij Zuidpleinmoet in 2014 een revalidatiehotel verrijzen, een instelling die de gastvrijheid van een hotel combineert met de beste zorg. Maar hoe geef je dat vorm? Twaalf studenten van de I-lab Zorg Slimmer Beter bogen zich over dit vraagstuk en kwamen met dertig creatieve plannen.

Profielen was erbij toen het digitale ontwerp van het revalidatiehotel werd opgeleverd aan de directie van opdrachtgever Laurens, een zorgorganisatie met een breed aanbod voor ouderen. Met de digitale lift kun je zes etages bezoeken en daar kamers betreden die vol zitten met creatieve ideeën die van het revalidatiehotel een healing environment moeten maken. Hans Stravers, directeur Innovatie & Ontwikkeling van Laurens, was de eerste die mocht kiezen welke etage hij wilde bezoeken. Op de derde vond hij het gewichtenspel. Gewichtjes in de muur zijn onderdeel van een spel dat een beetje lijkt op de Wii.

Spelenderwijs bewegen de revalidanten zo ook buiten de therapie om. Een andere aanwezige koos voor ‘geur’. ‘In verpleeg- en verzorghuizen en in revalidatiecentra ruikt het niet altijd even lekker en daar is wat aante doen’, licht een van de studenten toe. ‘Er zijn bijvoorbeeld geurcomputers die je naar eigen behoefte kunt programmeren of kunt aansluiten op een centraal ventilatiesysteem.’

Niets is onmogelijk

Om hun digitale revalidatiehotel te realiseren deden de studenten(ergotherapie, logopedie, gezondheidszorgtechnologie en communicatie & multimediadesign) literatuuronderzoek, namen ze interviews af en bezochten instellingen die al een interactieve omgeving hebben, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Door deze voorbereiding leerden ze dat er in 2060 naar verwachting 4,5 miljoen ouderen in Nederland zullen zijn. De behoefte aan zorg zal toenemen en zorginstellingen zullen zich waarschijnlijk steeds meer gaan specialiseren. Het concept van het revalidatiehotel speelt daarop in.

Voorleesstoel
Probeer je niet te laten leiden door onmogelijkheden, kregen de studenten van hun docenten mee. En alhoewel dat een moeilijke opdracht was – ‘Je denkt toch al snel: dat kan helemaal niet, of: dat zal wel te duur zijn. Zonder grenzen denken is moeilijk, daar hebben we echt mee geworsteld’ − kwam de creativiteit wel goed los. Wat te denken van een loopband met instelbaar uitzicht bijvoorbeeld of van interactieve leuningen die oplichten bij aanraking, een rolstoeltafel of een voorleesstoel?

Zowel directeur Stravers, als lector Marleen Goumans waren ‘zwaar onder de indruk van wat de studenten lieten zien’. Stravers: ‘De studenten hebben dwars door onze organisatie heen gedacht. Dat is knap.’ En Goumans: ‘Dit is nou wat we bedoelen met praktijkgerichtonderwijs en onderzoek.’

Kalmeringsmiddel
Bij de presentatie waren ook verpleegkundigen en teamleiders aanwezig. Zij waren met name enthousiast over de vouchers voor het buurtrestaurant – ‘zo stimuleer je de mensen op een leuke manier om naar buiten te gaan’ – geurcomputers, de rijdende boeken kasten en de stoeltjeswand. Maar de verlichte trapleuningen, dat kan niet, concluderen zij. ‘Nee, trek dan de Haldol (kalmeringsmiddel, red.) maar uit de kast. Mensen die revalideren, soms na een hersenbloeding, moeten als ze traplopen juist niet geprikkeld worden. En ook die afscheidswand: doe maar niet. Daarmee maak je het voor agressieve familieleden veel te makkelijk om hun ongenoegen te uiten.’ En zo kwamen, bij de mensen die hun handen aan het bed hebben, creativiteit en realiteit weer bij elkaar.

Dorine van Namen

Wil je het revalidatiehotel bezoeken? Ga dan naar Zorgslimmerbeter.hr.nl/collage 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top