Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderzoek naar TU-brand niet in de prijzen

Gepubliceerd: 8 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wiebe Scheffer en Jeroen van de Werfhorst, twee inmiddels afgestudeerde bouwkundestudenten van de HR, grepen deze week naast de Scriptieprijs 2012 voor brandveiligheid. Tijdens hun afstuderen deden ze onderzoek naar de brand bij de TU Delft in 2008.

Wiebe en Jeroen schreven een gedetailleerde rapportage over de brand die zich op 13 mei 2008 in hoog tempo over veertien verdiepingen van de faculteit bouwkunde verspreidde. Er hadden al veel onderzoeken plaatsgevonden, maar de twee hogeschoolstudenten waren de eerste die zich richtten op het verloop van de brand, het gedrag van de constructies en de prestaties van de brandbeveiliging. Het tweetal kwam tot de conclusie dat een gedeelte van het gebouw is ingestort door het afbreken van delen van de betonnen draagconstructie.

Polypropyleenvezels
Een van de aanbevelingen in de scriptie is om aan het beton zogenoemde polypropyleenvezels toe te voegen. Dit verkleint de kans dat constructies bij brand instorten. Met die aanbevelingen is tot nu toe niet heel veel gebeurd. ‘Aan de ene kant jammer’, zegt Wiebe, ‘maar het is natuurlijk wel zo dat er in de bouw een bepaalde regelgeving is (waarin polypropyleenvezels niet in zijn opgenomen, red.) die niet ineens ingrijpend zal veranderen door een afstudeerscriptie.’

Baan in de brandveiligheid
De twee studenten zijn na hun opleiding gaan werken in de sector van hun afstudeerproject. Wiebe is projectleider bij Efectis (Centrum voor brandveiligheid), Jeroen is adviseur brandveiligheid bij Brandweer Hollands Midden. Dat ze de scriptieprijs niet hebben binnengehaald, vinden ze niet zo’n ramp. Wiebe: ‘De tegenstand was sterk, dus de teleurstelling viel mee. We vonden het al heel wat dat we onze afstudeerscriptie hier mochten presenteren.’

Opkomsttijd
De Scriptieprijs 2012 voor brandveiligheid is een initiatief van het NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid) en de VVBA (Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs).  Zij stelden een prijs beschikbaar voor de meest spraakmakende master- of bachelorthesis aan een Nederlandse of Belgische onderwijsinstelling met als onderwerp brandveiligheid. Winnaar werd Rob Smeets met een scriptie over de opkomsttijd van de brandweer bij woningbranden.

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top