Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Op avontuur in de haven

Gepubliceerd: 14 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Honderd medewerkers van de Hogeschool Rotterdam kozen tijdens de Hogeschooldag voor de excursie op avontuur in de haven.

‘Als je aan de haven denkt, denk je waarschijnlijk aan grote zeeschepen, hijskranen en containers, maar nog niet aan vernieuwend onderwijs met simulatoren en een grote kunstgalerij. Vandaag gaan jullie op plekken komen waar jullie normaal gesproken niet komen’, zegt Kees Joosten als alle honderd medewerkers van de HR aan boord zijn van de Aqualiner. Joosten is programmadirecteur van het kenniscentrum Ideale Haven en organisator van deze excursie.

Van ‘ons’
De eerste stop van de Aqualiner is aan de Sint Jobshaven bij het Scheepvaart- en Transportcollege (STC). ‘Nooit geweten dat dit een school van ‘ons’ was!’, roept iemand bij het zien van het gebouw. In de Mullerzaal krijgen de medewerkers te horen dat hier sinds 2004 de opleiding maritiem officier is gehuisvest en volgend jaar de Hogeschool voor de Haven en Zeevaart. De verwachting is dat er zo’n honderd HR-studenten gaan studeren.

Crisissituaties
De groep neemt daarna een kijkje bij de simulatoren. Dat zijn machinekamers met alle technische onderdelen van een schip, waar crisissituaties kunnen worden nagebootst. ‘Aan studenten dan de taak om zo’n crisis in de kiem te smoren’, zegt Andre Dokman, docent op het STC. ‘De simulatoren zijn de perfecte hulpmiddelen om de systeemkennis van de studenten ook in de praktijk toe te passen zonder op een echt schip te gaan staan. Ze leren hier teambuilding en crisismanagement. Hoe reageren ze als er een stuk van de installatie uitvalt? Bewaren ze de rust en blijven ze goed communiceren?’

Telaatkomers
Er zijn veel vragen. Hoe groot is de rol van een kapitein nog, op een schip met alle hypermoderne computersystemen? Hoe ziet de arbeidsmarkt voor afgestudeerden eruit?  Gaan ze ook op stage? Erg uitgebreid antwoord geven kan Dokman niet. Het is een strak schema, de boot ligt alweer klaar en die wacht niet op telaatkomers. ‘Anders moeten jullie zwemmend de Maas over, dat lijkt mij geen goed plan.’

Onderzeebootloods
De Aqualiner brengt de medewerkers vervolgens naar het RDM terrein op de Heijplaat. Studenten van RDM Campus maken dagelijks gebruik van deze veerdienst. De medewerkers stappen een grote industriële Onderzeebootloods binnen die is omgetoverd tot een tentoonstellingshal met werk van de Turks-Armeense kunstenaar Sarkis. Onder een zestien meter hoge lampenkap die op en neer gaat op het ritme van de ademhaling van de kunstenaar staan zestig met witte donsveertjes beplakte fietsen. Al snel fietst de helft van het personeel door de grote loods. Kijkend naar grote objecten zoals een achttien meter hoge klokkentoren.

De medewerkers van de HR hebben vandaag kennis kunnen maken met ‘de andere kant van de haven’. Aan de reacties te merken, is dat doel geslaagd.

Pim Bijl

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top