Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Pionieren in het lijmlab

Gepubliceerd: 17 January 2012 • Leestijd: 2 minuten en 47 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Techniek heeft weinig geheimen voor Mario Kolle, hoofdinstructeur autotechniek en hoofd werkplaatsen op de RDM Campus. Kolle pioniert graag en dat doet hij momenteel met de nieuwste aanwinst op RDM Campus: het lijmlab.

Wie: Mario Kolle, hoofdinstructeur autotechniek en hoofd werkplaatsen RDM Campus
Geeft o.a. les in: Praktijkonderwijs autotechniek en IPO, metaalbewerking,
houtbewerking en sinds kort het lijmlab.

‘Alleen betreden in overleg met Mario Kolle’, staat er waarschuwend in chocoladeletters op de deur van het fonkelnieuwe lijmlab in de Innovation Dock van RDM Campus. Werken met lijm is een serieuze aangelegenheid. In de ruimte, zo groot als een regulier lokaal, loopt een aantal blauwe buizen vanaf het plafond naar de werkbanken. Ze zijn aangesloten op een hypermodern afzuigsysteem. Kolle: ‘We kennen allemaal het fenomeen lijmsnuiven… Goede afzuiging is essentieel.’ Het lijmlab is tot stand gekomen door samenwerking tussen de HR en het Albeda College en hun deelname aan het POYO (The Port is Yours)-project. Dat is een Europees project op het gebied van innovaties in onderhoud. De tandem HR/Albeda neemt hieraan deel samen met een Duitse, Engelse en Belgische onderwijsinstelling. Kolle: ‘We wisselen ook onderling kennis uit. België ‘doet’ pompen en ventilatoren, in Engeland doen ze pneumatiek, hydrauliek en elektrische voertuigen en in Duitsland kunststof lassen. Wij hebben voor de techniek lijmen gekozen.’

Lijmen is booming
De taak van Kolle en zijn collega van het Albeda College Cees van den Berg is om de verbindingstechniek lijmen binnen het onderwijs bekender te maken. Lijmen is erg geschikt voor lichtgewicht producten zoals mobiele telefoons en computers. Maar ook in veel andere branches is lijmen booming, bijvoorbeeld in de medische wereld en niet in de laatste plaats in Kolles ‘eigen’ branche, de auto-industrie. ‘Auto’s worden lichter als onderdelen niet aan elkaar gelast maar gelijmd worden.’ In 2008/2009 is gestart met de nodige vooronderzoeken en in 2010 is Kolle gevraagd om het Center of Excellence, zoals het lijmlab wordt genoemd, op te starten. ‘In januari 2011 hebben we een plan van eisen opgesteld en de bouw van het lab is gestart in april. In september waren we operationeel.’ Kolle schat de kosten voor het moderne lab en alle aanwezige apparatuur en materialen op zo’n zeven ton; een gezamenlijke investering waarvan de HR drie à vier ton voor zijn rekening neemt. De cursussen die in het lijmlab worden aangeboden, vallen onder een zogeheten EWF certificering, wat staat voor European Welding Federation. Op het gebied van lijmen zijn er drie typen gecertificeerde cursussen volgens de Europese norm: de basisopleiding voor de lijmvakman, een opleiding op specialistenniveau en één op engineer-niveau. Kolle: ‘De eerste twee niveaus willen wij hier op RDM Campus aanbieden, zowel voor de studenten als voor extern geïnteresseerden. De basisopleiding is met name interessant voor mbo’ers, we hebben hiervan al een aantal pilots gedraaid. We zijn inmiddels ook een keuzevak gestart voor eerstejaars hbo’ers, ‘Lijmen is een kunst’. Deze lessen worden momenteel nog onder de vleugels van de TU Delft gegeven, omdat de HR nog niet EWF-gecertificeerd is.’

Duizendpoot
Kolle en zijn collega volgen ook een speciale lijmcursus op de TU Delft, binnen het daar gevestigde Hechtingsinstituut. ‘Wij voeren alles zelf uit, maar zij kijken over onze schouder mee of dat we het goed doen, of we de juiste spullen gebruiken en of we het op de juiste manier uitvoeren. Daar leren we veel van.’ Kolle is zelf al jaren een duizendpoot binnen de technische opleidingen van de HR. Hij overziet naast zijn functie als hoofdinstructeur autotechniek ook de RDM-werkplaatsen voor hout en metaal, de IPO-werkplaats en de bouwkundige labs, waar materiaalonderzoek plaatsvindt. Vanuit zijn functie coördineert hij projecten en adviseert hij vanuit de praktijk. Maar ook de dagelijkse routine, roosters voor studenten en personeel, inventaris, aanschaf en vernieuwingen, de samenwerking met het Albeda College en het bedrijfsleven binnen en buiten RDM Campus, al die zaken vallen binnen het takenpakket van Kolle. Het lijmlab is hier nu tot zijn grote genoegen aan toegevoegd. ‘Ik hou van pionieren, zal ik maar zeggen.’ Momenteel wordt het lijmlab nog verder ontwikkeld. Kolle: ‘We weten al een heleboel, maar de fijne kneepjes moeten we nog uitzoeken.’ De bedoeling is dat de gespecialiseerde lijmopleiding in de toekomst als apart vak in het onderwijsaanbod van de HR gepast wordt.

Sabine Schipper

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top