Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Sociale media

Gepubliceerd: 16 January 2012 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jurgen van Raak is docent Engels bij CMI (Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie) en volgt de masteropleiding leren & innoveren aan de HR. En hij blogt voor Profielen.

Toen CNV Onderwijs een poos geleden in het nieuws was met het idee om regels voor docenten op te stellen voor het omgaan met sociale media, lachte ik schamper (daar ben ik goed in). Maar al snel dacht ik, ‘waar de @#%&@* bemoeien ze zich mee?’ Weer wat later probeerde ik te bedenken waarom een vakbond zich met zoiets zou moeten bezighouden. En uiteindelijk besloot ik dat ik mijn bloeddruk maar niet verder moest opvoeren met nadenken over zaken die al snel een stormpje in een borrelglaasje zouden blijken te zijn.

Maarrrrrr niets blijkt minder waar. De directeur van Stichting Mijn Kind Online heeft hierover namelijk ook een mening en spreekt in een landelijke krant van ‘een kleine stap van online naar ontucht’. No shit!
En als televisieprogramma EenVandaag, in samenwerking met Scholieren.com, onder ruim 1.600 middelbare scholieren peilt hoe de kids erover denken, dan vindt zes op de tien scholieren dat ‘er regels moeten komen over wat docenten wel en niet via sociale media mogen zeggen tegen hun leerlingen’. No shit?
Ik dacht juist dat leerlingen en studenten online communicatief vaak vaardiger uit de hoek komen dan in real life en daardoor soms nogal bijdehand, (te) recht voor zijn raap en/of ongenuanceerd neigen te formuleren. Ook naar docenten toe. Maar what else is new?

Ik heb als docent namelijk echt geen Facebookaccount nodig om erachter te komen dat studenten soms balen van hun rooster of teleurgesteld reageren op een onvoldoende en dat dan weer afreageren op de betreffende docent. En zo zijn er ook dingen die ik misschien wel over m’n studenten denk maar die ik niet hardop zeg, of typ. Soms lijkt dat internet namelijk wel een afspiegeling van de maatschappij; sommige dingen doe je niet, daar bestaan ongeschreven regels voor.
Maar ik vind het vooral heel handig mijn slc-studenten bij elkaar in één Facebookgroep te hebben omdat dat lekker snel communiceert en omdat je dan een goed beeld krijgt van wat er bij hen leeft. Bovendien ben ik niet alleen docent maar ook student, columnist, muzikant, kortom MENS. Met een echt sociaal leven en een sociaal netwerk waardoor ik contact houd met familie, vrienden en bekenden en dat kunnen dus ook studenten zijn. Ik vind daar helemaal niks mis mee en ik heb daar ook echt geen regels voor nodig. Degenen die het online niet snappen, snappen het in het echt ook niet!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top