Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten blij

Gepubliceerd: 1 October 2012 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommige studenten claimen de overwinning, nu VVD en PvdA de langstudeerboete alsnog schrappen. Maar anderen waarschuwen voor het leenstelsel, dat nu welhaast onvermijdelijk lijkt.

‘Kan iemand mij even wakker maken, want ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Het einde van de #langstudeerboete#trots #ISO’, twittert voormalig ISO-bestuurslid Tessa Timmermans. Ook andere studenten zijn blij.

Opgelucht
De drie studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV zijn ‘opgelucht dat de boete eindelijk van tafel wordt geveegd’, schrijven ze in een persbericht. Ze wijzen op het grote protest dat ze hebben georganiseerd en hun rechtszaak tegen de staat.

Volgens het deelakkoord van VVD en PvdA worden de reeds geïnde boetes ‘zo snel mogelijk, maar uiterlijk begin 2013 terugbetaald’. De studentenorganisaties ISO, LSVb en LKvV willen daar snel meer duidelijkheid over.

Afschaffen basisbeurs?
De eerste kritiek klinkt ook al. De twee partijen gaan waarschijnlijk de basisbeurs voor studenten afschaffen en een leenstelsel invoeren. Dat kost studenten dertienduizend euro. Niet iedereen is ervan overtuigd dat studenten dan beter af zijn. ‘Einde langstudeerboete = einde stufi’, denkt de Amsterdamse ASVA Studentenunie. Overigens was dat een jaar geleden ook al duidelijk, blijkt uit deze analyse.

Maar niet getreurd, een leenstelsel zal pas volgende generaties studenten raken. ‘Mijn stufi is toch al op’, twittert een langstudeerder met enig cynisme.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studenten blij

  1. Weet niet wat ik hier van moet vinden. Volgens mij had die langstudeerboete onder veel studenten ook best wel een draagvlak. Kende zelfs iemand die het moest gaan betalen, maar het niet erg vond. Gevalletje eigen schuld dikke bult in zijn geval en zo zijn er wel meer studenten die er zelf blaam aan hebben. Maar die discussie doet er nu niet meer toe nu die boete weggeschrapt wordt. Wat mij betreft een rare beslissing; of je er nou voor of tegen bent. Politiek moet zich gewoon houden aan afspraak en niet vanwege verkiezingsbeloften opeens de heilige engel gaan spelen terwijl ze eerst de centenpikkende satan (volgens velen dan) waren. Als dat voortaan altijd zo makkelijk gaat…
    Trouwens, er is toch helemaal nog geen regering? Wat is dit gedoe dan met deelakkoordjes? Is dat een nieuwe hype in politiek Nederland aan het worden ofzo? ‘Oh er is crisis, in dat geval kunnen we wel even een deelakkoordje maken en dat wegmoffelen in het ‘Het-is-crisis-pardon-boekje’.’ Nu komt dat in het voordeel van vele studenten, mooi voor ze, maar denk ook dat we moeten waken.

  2. In principe heb ik ook niks tegen het concept van een langstudeerboete. Echter de uitvoering ervan had naar mijn mening twee nadelen:
    Allereerst de hoogte van het bedrag. Ik zie namelijk niet in waarom je bovenop het collegegeld nog eens ruim €3000 moet neertellen. Is het werkelijk zo dat als jij een jaar later de arbeidsmarkt betreedt de overheid dit bedrag misloopt aan inkomstenbelasting e.d. ?
    Ten tweede lijkt het mij dat er te weinig aandacht is besteed aan bijzondere situaties waarbij het niet mogelijk was om vertraging te vermijden. Denk bijv. aan bestuursjaren, ingrijpende veranderingen, enz.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top