Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten promoten groen ivoor

Gepubliceerd: 18 January 2012 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor de minor social marketing werkt een groepje vierdejaars studenten aan het project Vegetarian Ivory, een Yes We Care-initiatief in samenwerking met non-profit organisatie Selva Vida Sin Fronteras. Hun doel: Nederlandse bedrijven bewust maken van het alternatief voor olifantenivoor.

Dat alternatief komt in de vorm van een noot. Tagua, of plantaardig ivoor, is afkomstig van de vrouwelijke tagua palm en groeit in het Amazonegebied. Dankzij deze grondstof hoeven er geen dieren meer geslacht te worden en krijgen de indianen die de noten drogen en bewerken een eerlijke prijs. Er hoeven ook geen bomen gekapt te worden; de rijpe noten kunnen overal in het Amazonegebied geraapt worden.

Eenvoudig te bewerken
De noot wordt door indianen in Ecuador geraapt en bewerkt in verschillende vormen. Denk aan beeldjes of sieraden. Maar ze kunnen ook onbewerkt geïmporteerd worden naar Nederland’, aldus Ashna Singh (communicatie), die samen met Dagmar Hendriks (communicatie), Anouk Roodhorst en Laurens Pons (beiden commerciële economie) de projectgroep Vegetarian Ivory vormt. Onbewerkte noten lijken nog helemaal niet op ivoor; pas als de buitenste laag eraf is gevijld, is de witte ivoorachtige kern zichtbaar. Net als olifantenivoor is tagua eenvoudig te bewerken. Het enige nadeel is de grootte van de noten. Gemiddeld worden ze niet groter dan 2,5 centimeter.

Sieraden en beeldjes die gemaakt zijn van tagua zijn al te koop in onder andere de Wereldwinkel. ‘Dat is natuurlijk een beetje geitenwollensokken. Dan betaal je hooguit een paar euro voor zo’n beeldje. We willen dat het plantaardig ivoor een luxeproduct wordt en richten daarom ons op een duurder segment’, zegt Dagmar. De studenten van de projectgroep Vegetarian Ivory willen het op grotere schaal aanpakken en hopen dat Nederlandse merken tagua in hun merklijn willen opnemen, zodat de indianen structureel geholpen worden. Je kunt niet van een Wereldwinkel verwachten dat er honderden producten per maand verkocht worden’, vult Ashna haar aan. Voor het project hebben de studenten onder andere een inkoopbrochure gemaakt, aanbevelingen gedaan voor de website http://vi-allbeauty.com/ en gaan ze langs juweliers om te kijken wat zij van het product vinden.

Tafels van Tagua
Ook deden de studenten mee aan de ASN Wereldprijs 2011, een initiatief van de ASN bank. Deelnemers werden ingedeeld in vijf verschillende categorieën (waaronder het thema ‘eerlijke handel’) en konden per thema kans maken op 10.000 euro. ‘Niemand kende ons nog’, vertelt Laurens. Voor de wedstrijd hebben ze stemmen moeten werven, en uiteindelijk behaalden ze de tweede plaats. Ze hebben geen 10.000 euro gewonnen, maar de wedstrijd heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat er meer interesse is voor het product. ‘Iemand wil tafels maken van de noten en een ander wil tagua gebruiken voor de afwerking van tasjes’, aldus Ashna. Het project loopt tot februari. Tot die tijd zoeken de studenten nog grote bedrijven die interesse hebben in tagua.

Melissa Smink

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top