Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studieschuld weegt zwaar mee voor hoogte hypotheek

Gepubliceerd: 24 August 2012 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Banken die willen vaststellen hoeveel iemand maximaal mag lenen voor een nieuw huis, laten studieschulden vaak zwaarder meewegen dan nodig is. De PvdA wil dat het kabinet daar wat aan doet.

Banken mogen hun klanten niet tot een te hoge lening verleiden. Volgens de gedragscode die ze samen hebben afgesproken, moeten ze rekening houden met de inkomsten én de schulden van hypotheekaanvragers. Liegen over consumptieve kredieten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto, is niet mogelijk omdat die gemeld worden bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel.

Minder uitlenen
Studieschulden worden daar niet geregistreerd, maar moeten bij een hypotheekaanvraag wel worden gemeld. Opmerkelijk genoeg gaan veel banken bij hun berekeningen niet uit van de werkelijke aflossing, maar – net als bij consumptieve kredieten – van een maandelijkse aflossing van twee procent van de totale schuld.

Wie elke maand honderd euro studieschuld aflost bij DUO, staat voor driehonderd euro in de boeken, meldt een landelijke bemiddelaar in hypotheken. Met als gevolg dat het bedrag dat de bank maximaal wil uitlenen duizenden euro's lager uitvalt.

Reële maandlasten
De PvdA vraagt de staatssecretaris van Onderwijs en de minister van Financiën om er bij de banken op aan te dringen dat ze bij de hypotheekbepaling uitgaan van de reële maandlasten van oud-studenten.

De Nederlandse Vereniging van Banken laat weten dat ze met de beide ministeries en de Autoriteit Financiële markten in overleg is over een nieuwe gezamenlijke lijn ten aanzien van studieschulden.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top