Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Twee ‘duurzame sterren’ voor ibms

Gepubliceerd: 4 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De opleiding international business and management studies (ibms) heeft twee sterren voor het Keurmerk Duurzaam Hoger Onderwijs toegekend gekregen.

Cor van Leeuwen, docent en duurzaamheidscoördinator bij ibms, noemt het een belangrijke eerste stap. ‘Wij zijn hier trots op. Zeker omdat het in Nederland vrij uitzonderlijk is. Bij duurzaamheid denk je in eerste instantie juist niet aan businessopleidingen, maar aan technische studies. Toch is het ons gelukt om duurzaamheid te integreren in onze modules. We hebben een enquête gehouden onder ibms-studenten met de vraag wat zij de belangrijkste aspecten van duurzaamheid vonden. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan en inmiddels is ons curriculum doorspekt met duurzaam handelen. Dat is mooi, maar de toekenning van de twee sterren betekent niet dat wij er al zijn. Het kan altijd beter.’

Vermelding op diploma
Het is de eerste duurzame ibms-opleiding in Nederland. De Hogeschool Rotterdam had sinds januari 2011 met de opleiding industrieel product ontwerpen (IPO) al een opleiding met het keurmerk. De stichting Hobéon werkt met een model (AISHE) om hbo-opleidingen op duurzaamheid te beoordelen. Daarmee zijn in totaal vijf sterren te verdienen. De twee sterren geven aan dat duurzaamheid verankerd is in opleidingsmodules en in de bedrijfsvoering. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), een organisatie die de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen bewaakt, erkent het kwaliteitskeurmerk. Ibms mag daarom op het diploma melding maken van de twee duurzaamheidssterren.

Gastcolleges
Van Leeuwen legt uit hoe het onderwerp duurzaamheid langzaam als onderdeel in de opleiding is geïntegreerd. ‘De afgelopen jaren hebben we alle mensen bewustgemaakt van het belang van duurzaamheid binnen de internationale handel. Er komen steeds meer gastsprekers colleges geven over dit onderwerp, maar je ziet het onderwerp ook terugkomen in de vakliteratuur. Ook hebben wij bijvoorbeeld een minor waarbij studenten in bedrijfsomgevingen onderzoek doen en vervolgens adviseren over mogelijke verbeterpunten wat betreft de duurzaamheid binnen het bedrijf.’

Havensteden
Een voorbeeld van een internationaal project waar duurzaamheid centraal stond, was ECO-sup-PORT in april. Hierbij werkten studenten van ibms samen met studenten uit België, Finland en Denemarken aan opdrachten voor duurzame ontwikkeling in havensteden. Ze bezochten de Maasvlakte en de haven in Antwerpen, en dachten na over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Ze stuitten op veel barrières voor kleine ondernemingen in de havensteden en werken nu aan een plan waarin ook hogescholen een rol kunnen hebben om deze problemen op te lossen.

Samenwerking
De komende jaren hoopt Van Leeuwen op meer samenwerking met andere instituten. ‘We moeten duurzaamheid niet per opleiding bekijken. We moeten het breder trekken. Ik denk bijvoorbeeld aan het instituut EAS (engineering & applied science). Zij ontwikkelen een duurzaam product en wij bij ibms kunnen bekijken hoe wij dat zo duurzaam mogelijk op de markt kunnen zetten en verhandelen.’

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top