Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vier hogescholen presenteren studiebijsluiter, HR (nog) niet

Gepubliceerd: 5 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

'Lees voor je kiest de bijsluiter.' Dat moeten eindexamenkandidaten over niet al te lange tijd horen. Sinds vorige week kan het bij vier hogescholen. De Hogeschool Rotterdam heeft over de bijsluiter nog geen besluit genomen.

De vier hogescholen zijn Windesheim, Saxion, de HAN en de Hanzehogeschool. De HR is nog niet zo ver. 'We hebben het binnen de HR nog niet gehad over wel of geen bijsluiters toevoegen aan onze voorlichtingsmateriaal', reageert collegebestuurder Gerard van Drielen desgevraagd. 'Het onderwerp komt nog wel op de agenda.'

Rapportcijfer
Op een bijsluiter kan je in één oogopslag zien hoeveel college er bij een bepaalde opleiding wordt gegeven in het eerste jaar, hoeveel medestudenten er zijn en welk rapportcijfer de opleiding krijgt in de Nationale Studenten Enquête. De bijsluiters – officieel heten ze 'studie in cijfers' – moeten ervoor zorgen dat scholieren met behulp van betrouwbare informatie een eerlijkere studiekeuze kunnen maken.

Glossy folders
Studenten- en jongerenorganisaties pleitten daar al langer voor. Ze beklaagden zich over de glossy folders van de opleidingen met louter positieve informatie voor middelbare scholieren. Veel studenten kwamen er pas tijdens hun opleiding achter dat het moeilijk zou worden om een baan te vinden of dat veel medestudenten de eindstreep niet haalden. Ze wilden dat zulke informatie van tevoren duidelijk was, 'zoals dat bij medicijnen ook gebeurt'. Dat is helemaal belangrijk nu de langstudeerboete is ingevoerd en studenten niet oneindig van studie kunnen wisselen.

Verplicht
Demissionair staatssecretaris Zijlstra was het met de studenten eens en kondigde eind vorig jaar aan dat hij in de toekomst opleidingen wil verplichten op een bijsluiter te leveren bij hun studiekeuze-informatie. De Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen wilden daar niet op wachten en begonnen er vast mee. Daarop haakten ook de Hogeschool Windesheim en Saxion Hogescholen aan. Bij sommige opleidingen zijn nu nog niet alle cijfers voorhanden of er ontbreekt nog informatie. 'Dat is iets voor de evaluatie', zegt een woordvoerder van Windesheim.

De bijsluiters zijn gebaseerd op informatie uit onder meer de Nationale Studenten Enquête en worden aangeleverd door Studiekeuze123.nl. Uiteindelijk moeten alle staatjes straks ook te bekijken zijn op de site Studiekeuzeinformatie.nl.

HOP, Marijke de Vries / Profielen
Afgebeeld is een voorbeeld van een studiebijsluiter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top