Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zijlstra steunt betere gedragscode in hbo

Gepubliceerd: 5 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als hogescholen hun code voor ‘goed bestuur’ sterk verbeteren, wil staatssecretaris Zijlstra graag een handje helpen en deze code voor alle hogescholen verplicht stellen.

De Socialistische Partij had vragen gesteld over de vernietigende evaluatie van de branchecode voor goed bestuur in het hbo. Moest de staatssecretaris niet ingrijpen, als hij deze evaluatie zag? Maar liefst achttien van de 38 hogescholen hielden zich immers niet aan de code. Hoe de Hogeschool Rotterdam het eraf brengt, is niet op te maken uit de evaluatie. Daarin worden de betrokken hogescholen niet met naam en toenaam genoemd.

Teleurstellend
Het is inderdaad teleurstellend dat achttien hogescholen zich niet houden aan de eigen code, aldus Zijlstra, maar eigenlijk staat hij erbuiten. Het is een gedragscode van de hogescholen zelf, niet van de overheid. De hogescholen zullen zelf moeten beslissen hoe ze ermee omgaan.

Kritisch
Toch heeft hij er alle vertrouwen in dat de hbo-bestuurders de kritiek zullen begrijpen. Ze zijn immers ‘zelf in staat gebleken de eigen code zeer kritisch tegen het licht te houden en in alle openheid te komen tot een navenant kritische zelfevaluatie’.

Tandeloos
De kritiek op de code was inderdaad niet mals. De code heeft momenteel geen ‘tanden’, vond de evaluatiecommissie. Als hogescholen zich er niet aan houden, dan merken ze daar niets van. Er zouden sancties moeten komen voor instellingen die zich eraan onttrekken. Ook zou code op onderwijs toegesneden moeten zijn; nu zou het net zo goed de code voor een willekeurige andere sector kunnen zijn.

Opnemen in wet
Bovendien zou de branchecode verankerd moeten worden in de Wet op het hoger onderwijs. Zijlstra laat nu weten dat hij die aanbeveling steunt, als de hogescholen ‘een fors aantal verbeteringen’ doorvoeren in de gedragscode.

De HBO-raad stak de hand in eigen boezem. Voorzitter Thom de Graaff zei dat alle aanbevelingen overgenomen zouden worden. Andere bestuurders, onder wie aankomend HR-collegevoorzitter Ron Bormans, steunden hem daarin. In het najaar beslist de HBO-raad over een nieuwe code.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top