Anonieme liefde in de mediatheek
Gepubliceerd: 11 February 2013 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Valentijnskaart heeft er een digitale concurrent bij: een anonieme liefdesverklaring op een gespotpagina op Facebook. In universiteitsbibliotheken is het een grote hit, op de HR loopt het (nog) niet echt storm. Waar is de liefde?
‘Het meisje met het roze truitje, oh zo dartel achter de computer, wat is jouw naam? Ik zit met passie naar je te kijken maar je kijkt maar niet om! Wie ben je?’ Eronder staat de spotlocatie: mediatheek tweede verdieping Museumpark. Het is zomaar een van de berichtjes op ‘Gespot: HRO’; een liefdesverklaring die een student naar de bewuste Facebookpagina heeft gestuurd en die door de paginabeheerder anoniem is geplaatst. En nu maar hopen dat de aangesproken studente reageert…
Gespotpagina’s zijn sinds eind vorig jaar een trend, vooral in universiteitsbibliotheken. Die van de Universiteit van Amsterdam telt inmiddels bijna 9.000 likes en ontvangt dagelijks een stortvloed aan berichtjes waaruit de initiatiefnemers een keuze moeten maken.
‘Softie die bang is…’
Op de HR-pagina’s ‘Gespot: HRO’ en ‘HRO Hartstocht’ is het minder druk. In de mediatheek op locatie Museumpark zijn de pagina’s ook niet echt bekend. Jevon, Joery en Kiran (studenten technische bedrijfskunde) hebben wel van gespotpagina’s gehoord maar van hogeschoolpagina’s wisten ze niet. ‘Haha, dat is zeker zo’n softie die bang is om iemand meteen aan te spreken’, reageert Kiran op een bericht. Jevon: ‘Grappig, vooral om te lezen. Maar niet om zelf een bericht naartoe te sturen. Ik heb al een vriendin…’
Sph- studente Ghislaine (sociaal pedogische hulpverlening) zit in haar eentje te studeren. Misschien is ze op een gespotpagina wel aangesproken door een aanbidder? Dat is dan jammer voor die persoon want Ghislaine zit niet op Facebook. Zou ze zelf iemand aan durven spreken? ‘Nee, niet echt. Ik heb liever dat iemand anders mij aanspreekt!’
Ineens anders reageren
Dát er in de mediatheek wordt geflirt, is voor mediatheekmedewerker Aafke Suijker overigens een zekerheid. ‘Het is er ook wel een goeie plek voor. Dan reserveert een meisje hier bijvoorbeeld een lokaal en komt er later een groepje bijzitten waarbij je de jongens ineens heel anders ziet reageren. En als een groepje jongens binnenkomt, zie je ze vaak eerst even scannen wie hier allemaal zitten.’ Relaties die hier ontstaan? ‘Ja, dat heb ik hier, in de mediatheek, voor m’n ogen zien gebeuren.’
Knipoog en zenuwen
Of ‘HRO Hartstocht’ liefde zoekende studenten bij elkaar brengt? Paul Toorop, tweedejaars cmd (communicatie multimedia design), zou dat erg leuk vinden. Samen met studiegenoot Nick Veenstra is hij onlangs gestart met de gespotpagina. ‘Ik had het al vaker gezien voor bijvoorbeeld de NS, Coffee Company en RET en het leek mij leuk om dit ook voor de hogeschool te doen’, vertelt Paul. ‘De pagina is voor iedereen van de Hogeschool Rotterdam die die ene dame of heer in de gang heeft zien lopen, een knipoog gaf en zenuwachtig werd. We willen hen een kans geven om in contact te komen met de persoon die zij zoeken.’
Voor Nick en Paul is de pagina vooralsnog niets meer dan een grap. Voorlopig weten studenten ‘HRO Hartstocht’ nog niet echt te vinden en er is nog maar één anonieme oproep ontvangen. ‘Mensen weten denk ik nog niet dat de pagina er is. Of ze durven hun gevoelens niet te uiten…’, suggereert Paul.
Jos van Nierop
Misschien moeten Nick en Paul als studenten CMD dan eens de pagina gaan promoten? Ze hadden bijvoorbeeld bij dit artikel een link kunnen laten zetten……….. Wat hebben ze geleerd in dat eerste jaar????
Oeps, de link zit al verwerkt in de tekst… niet gezien :p Maar dan nog: ik lees”; Ik denk dat ze de pagina nog niet kennen’…. dan is er werk aan de winkel!