Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker jaagt op wanbetalers

Gepubliceerd: 8 July 2013 • Leestijd: 0 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ergens op de wereld wonen dertigduizend onvindbare afgestudeerden die hun studieschuld niet terugbetalen. Dat kost de schatkist 83 miljoen euro, maar DUO zet alles op alles om hen op te sporen, verzekert minister Bussemaker.

Oud-studenten die naar het buitenland verhuizen, zijn vaak moeilijk te traceren. Als ze hun nieuwe adres niet zelf doorgeven, is het voor DUO bijna ondoenlijk om hun studieschuld te innen. Ongeveer vijf procent van de afgestudeerden lost niet af terwijl dat wel zou moeten, schrijft minister Bussemaker aan de Kamer. Tachtig procent van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, het leeuwendeel woont in het buitenland.

Buitenlandse incassobureaus
Al in het najaar van 2012 stelde het ministerie van Onderwijs een actieplan op. DUO heeft tien man gezet op het opsporen van wanbetalers: zij schakelen bijvoorbeeld buitenlandse incassobureaus in, houden social media in de gaten en in het uiterste geval worden paspoorten in een signaleringssysteem gezet. Dat laatste kan alleen als de oud-student een Nederlands paspoort heeft.

2600 debiteuren opgespoord
Die aanpak werkt goed, concludeert Bussemaker. In de eerste vier maanden van 2013 heeft DUO 2.600 debiteuren opgespoord, tegenover vierhonderd in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft volgens de minister al bijna 800 duizend euro opgeleverd.

Daar blijft het volgens haar niet bij. Ook de komende tijd blijft de overheid actief op zoek naar de verdwenen oud-studenten, verzekert Bussemaker de Tweede Kamer.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top