Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De doorstroomminor: hard werken, veel voordeel

Gepubliceerd: 26 April 2013 • Leestijd: 3 minuten en 8 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steeds minder hbo’ers kiezen ervoor om na hun afstuderen een master te volgen aan de universiteit. Voor wie de stap toch waagt, is de doorstroomminor een uitkomst, bijvoorbeeld bij IBK.

Rick van Woudenbergh (22) haalde het vwo op zijn sloffen en begon aan een universitaire studie. Maar dat viel tegen. ‘Ik had nooit geleerd om echt te studeren en te plannen’, vertelt de vierdejaars commerciële economie. ‘Achteraf denk ik dat ik gewoon nog niet volwassen genoeg was voor een universitaire studie. Daarom stapte ik na het eerste jaar over naar het hbo waar ik commerciële economie ging studeren in de verkorte vwo-route. Inmiddels ben ik een stuk volwassener geworden. Nu heb ik het gevoel dat ik wel klaar ben voor de universiteit.’

Rick schreef zich in voor de doorstroomminor van IBK (Instituut voor Bedrijfskunde). Als hij deze minor met goed gevolg afsluit, heeft hij komend studiejaar toegang tot een van de veertien masters aan de Rotterdam School of Management (RSM) van de Erasmus Universiteit.

Joris van Haagen is als docent betrokken bij de minor. Hij legt uit hoe de doorstroomminor werkt: ‘Studenten volgen tijdens de minor het reguliere programma van de premaster bedrijfskunde op de RSM. Ze zitten in de collegezaal met eerstejaars van de universiteit en premasterstudenten, en volgen de meeste colleges op de universiteit. Bij IBK krijgen ze nog een paar ondersteunende modules, zoals statistiek en stakeholdersmanagement. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat ze na afronding van de minor geen premaster meer hoeven doen. Studenten kunnen dan direct instromen in de master. Dat scheelt een heel jaar.’

En dat is goed nieuws, zeker nu premasters van een jaar onder het beleid van oud-staatssecretaris Zijlstra worden aangemerkt als tweede (bachelor)studie. Daarvoor mogen universiteiten het instellingscollegegeld vragen, wat veel hoger is dan het ‘gewone’ collegegeld. Niet alle universiteiten doen dat, maar ze mogen het wel.

Dubbele selectie
Toch is deze buitenkans niet voor iedereen weggelegd. Om te mogen deelnemen aan de doorstroomminor vindt er een ‘dubbele selectie’ plaats: eerst door de HR, daarna door de RSM. Van Haagen: ‘Alleen studenten met een economische achtergrond mogen aan de minor deelnemen. Ze moeten minimaal een cijfergemiddelde hebben van een 7 en op en top gemotiveerd zijn. Van de dertig aanmeldingen zijn er negen door de dubbele selectie gekomen. Een aantal bespreekgevallen dat bijvoorbeeld een gemiddelde had van een 6,7 of 6,8 is toch afgevallen. De universiteit is heel strikt.’

En dat is misschien ook wel terecht, want het programma van de minor is pittig. Studenten volgen niet alleen alle vakken van de premaster, maar studeren ook af in dat jaar. Van Haagen: ‘De premaster alleen al staat voor een heel studiejaar. Normaal loopt de minor tot februari en gaan studenten daarna de afstudeerfase in. Het was puzzelen hoe we de afstudeerstage in dat programma konden verwerken. Het vergde veel overleg met de examencommissies van de verschillende opleidingen, maar het is gelukt.’

50-55 uur per week studeren
Rick van Woudenbergh heeft zijn bijbaan tijdelijk opgezegd om het volle studieprogramma te kunnen bolwerken. ‘Ik vind het ontzettend leuk. Ineens blijk ik ook enthousiast te worden de wetenschappelijke vakken, zoals wetenschapsfilosofie. Maar ik moet er hard aan trekken om mijn afstudeerstage te combineren met de scriptie voor de premaster en de gewone vakken. Daarnaast moeten wij ook nog de GMAT afleggen (Graduation Management Admission Test, een soort toelatingstest voor MBA-studies, red.). Ik denk dat ik momenteel wel vijftig tot vijfenvijftig uur per week bezig ben met mijn studie. Toch vind ik het niet erg. Als ik het haal, heb ik de studieachterstand die ik door overstap naar het hbo had opgelopen, helemaal goed gemaakt. Bovendien heb ik op het hbo veel geleerd; ik merk tijdens de colleges op de universiteit dat ik daardoor echt een voorsprong heb.’

De HR biedt in 2013-2014 de volgende doorstroomminoren aan:
-COM: WO doorstroom
-IBK: schakelminor bedrijfskunde
-IGO: ontwerpen: architectuur/ontwerpen: stedenbouw
-IVG: wetenschap en gezondheidszorg
-IVL:  educatieve minor

Geen directe doorstroom, wel voorrang
Naast de doorstroomminor biedt IBK ook een minor die voor­rang geeft op de tweejarige master industrial ecology aan de TU Delft. Vierdejaars mer-bedrijfskunde Pascalle van Bergen­henegouwen (21) volgt deze minor mvo (maatschappelijk ver­antwoord ondernemen & organiseren). ‘Ik deed al het honours­programma’, vertelt Pascalle. ‘Ik wil graag alles uit mijn studie halen. Sowieso ben ik al vanaf de middelbare school geïnte­resseerd in maatschappelijk verantwoord ondernemen – mijn profielwerkstuk ging daarover – maar ik vind het ook prettig om alle opties open te hebben. Het is een voordeel dat je met deze minor voorrang hebt bij de master van de TU. Ik weet nog niet of ik daar gebruik van ga maken. Als er een goede baan beschik­baar is, ga ik aan het werk. Maar zo niet, dan is doorstuderen een reële optie en kan deze minor goed van pas komen.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to De doorstroomminor: hard werken, veel voordeel

  1. Fijn dat ik hier pas achter kom als ik al bijna afgestudeerd ben, Heb er zelfs nog naar gevraagd bij toenmalige coach, maar dat bestond volgens hem niet meer o.i.d. Bedankt voor de altijd ‘goede communicatie’ van de RBS!

  2. IFM heeft ook een doorstroomminor voor Erasmus School of Economics, maar deze zie ik in dit rijtje helaas niet terugkomen…

  3. Bij de RSM/IBA is er diverse malen negatief gereageerd op een Engelstalige doorstroomminor voor IBMS-studenten. Het wordt wel weer tijd dit opnieuw te gaan bespreken met de RSM.
    Overigens vragen wij onze RBS/IBMS studenten te kiezen voor een Engelstalige minor, niet een Nederlandstalige. Daarmee zouden we onze Engelstalige RBS/IBMS studenten tekort doen. Ook doen veel van onze studenten op enig moment een masteropleiding in het buitenland waarbij gekeken wordt naar het programma van onze Engelstalige bachelor.
    Er zijn masterprogramma’s die onze studenten direct toelaten (in het buitenland, maar ook onze eigen masterprogramma’s ofschoon hier het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd een rol kan spelen). Kort en goed. Het ligt zo als wel vaker genuanceerder.

  4. De doorstroomminoren die in dit stuk worden genoemd, komen van het meest recente overzicht van bureau hogeschoolbreed keuzeonderwijs. We raden u aan met hen contact op te nemen over de reden waarom de doorstroomminor van IFM niet in dat overzicht stond.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top