Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De meest bijzondere studietip

Gepubliceerd: 10 September 2013 • Leestijd: 2 minuten en 23 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Slagen zonder sokken’ heet het boekje van Piet en Thomas Hoogland vol bijzondere studietips. Heb je ook een bijzondere studietip? Reageer hieronder en win het boekje. Je kunt reageren tot en met maandag 16 september.

Slagen zonder sokkenHeb je je eerste colleges gevolgd en een strakke planning gemaakt? Mooi. Dan komen nu de studietips die je nog niet kende en door vader en zoon Hoogland, beiden werkzaam in het onderwijs, op papier zijn gezet. Hieronder vijf bijzondere tips voor een succesvolle studietijd.

1. Trek je sokken uit
Je hersenen slaan informatie het best op bij een temperatuur van 39 graden, blijkt uit testjes met ratten. Ligt die iets lager of hoger, dan gaan de diertjes meer fouten maken. Aangenomen dat dit ook bij mensen het geval is, moet je je hersenen dus op de een of andere manier iets warmer krijgen dan de 37 graden van het bloed dat door je lichaam stroomt. Daar ontstaat echter een probleem: als je de omgeving warmer maakt door de verwarming lekker hoog te zetten, gaat je lichaam in de slaapstand. En dat wil je ook weer niet. De oplossing: koel je handen en voeten met een ventilator en een ijskoud flesje water. Dan blijf je alert en fris, terwijl je hersenen op topsnelheid informatie opslaan.

2. Bouw de kamer van je docent na
Je kent hem vast wel: de hond van Pavlov. Hoorde het arme dier een belletje, dan ging het terstond kwijlen, ook al was zijn eten nog niet gearriveerd. Leren is in feite niets anders dan het aanmaken van je eigen pavlovreacties, constateren vader en zoon Hoogland: ‘Dus als je de grootste kans wilt hebben om een tentamen te halen, dan zal je je tijdens het tentamen precies zo moeten voelen als tijdens het studeren.’ Maak je de toets in een grote tentamenzaal, probeer dan om ook in een grote zaal te leren. Maar gaat het om een mondeling tentamen op het kantoor van je hoogleraar? Dan zul je zijn kamer moeten nabootsen.

3. Neem een flinke slok levertraan
Omega-3-vetzuren schijnen onmisbaar te zijn voor de hersenen. En nee, dat zit dus niet in de vissticks van kapitein Iglo, waarschuwen de auteurs. In een goed studeerdieet hoort veel zalm, haring, oesters en mosselen. Nou heeft de gemiddelde student over het algemeen geen geld over voor dure vis, maar gelukkig zit levertraan – hoe smerig ook – vol met omega-3. Je moet er wat voor over hebben.

4. Bouw een studieschuld op
‘De student zou niets anders moeten willen dan tot in de eeuwigheid studeren’, mijmeren de auteurs. Zoals twee geliefden ook alleen maar bij elkaar willen zijn, zou jij alleen maar bezig moeten willen zijn met het vergaren van zoveel mogelijk kennis. Dat lijkt utopisch, maar ‘liefde kun je wel degelijk afdwingen’, verzekeren ze. Een van de manieren om dat te doen is het opbouwen van een flinke schuld. Dan moet je wel afstuderen, anders zit je in de financiële penarie. Je studieschuld wordt als het ware ‘jouw redder in nood, jouw ridder op het witte paard’.

5. Studeer niet in de lente
In de lente worden de hersenen van kanaries en hagedissen klaargestoomd voor de voortplanting. Dat zal bij mensen ook wel het geval zijn, is de gedachte, en dat is belangrijk voor je planning. Want laten de hersengebieden die zich bezighouden met seks nou net ook een rol spelen bij het oplossen van problemen. Verzet dus zoveel mogelijk voorbereidend werk in de herfst en de winter. Dan houd je in de lente weer tijd over voor andere dingen.

HOP, Petra Vissers

‘Slagen zonder sokken. Biologische voorwaarden voor succesvol studeren.’
Piet Hoogland & Thomas Hoogland www.slagenzondersokken.nl € 12,50

Vind je de tips van Hoogland & Hoogland wat te eigenaardig cq niet serieus, lees dan de studietips van Profielen-redacteur Olmo Linthorst.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to De meest bijzondere studietip

  1. Een banaan voor het maken van een tentamen eten. Dit geeft net zoals voor het sporten een goede boost energie!

  2. Gezond eten en leven. Ga niet aan de zakken chips, repen chocolade enz. maar neem salades, eet een appeltje meer en (hard)loop een rondje als onderbreking tijdens het leren.

  3. De stroomkabel van je TV, je computer en je radio inleveren bij je huisgenoot en ze opvragen als je echt je pc nodig hebt. Je huisgenoot zal maar al te graag de sadist uit willen hangen als jij wat anders wil doen dan studeren..!

  4. Deze vijf tips klinken erg bijzonder, maar niet echt haalbaar. Ik besteed mijn tijd liever aan studeren, dan aan het namaken van een kantoor. En studenten adviseren een studieschuld op te bouwen? Ik vind het persoonlijk erg ver gezocht…

  5. 4 van de 5 tips zijn aannames zonder bewijs, zal wel een goed boek zijn.

  6. Concentreer je bij het studeren niet te lang op 1 vak, anders neem je de stof van een ander vak vaak ook niet meer goed op.

  7. stel jezelf vragen over de te leren pargrafen, en geef er ook antwoord op. dit kan je met kaartjes doen en leer niet te lang, houd pauzes, leer kort! en veel herhalen.

  8. De stof vanaf het achterste hoofdstuk leren. Begin dus achteraan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top