Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dekker: ‘Buitenlandse studenten ook bij fixusstudie welkom’

Gepubliceerd: 19 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nederlandse studenten hebben niet automatisch voorrang op buitenlandse studenten, als ze aan een fixusopleiding willen beginnen. Dat zei staatssecretaris Dekker tegen de SP.

Internationalisering is prachtig, zei Kamerlid Jasper van Dijk (SP) dinsdag in de Tweede Kamer, maar hij wilde wel van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weten wat hij doet als buitenlandse studenten de plaats van Nederlandse studenten innemen.

Van Dijk gaf het voorbeeld van Engelse studenten die in eigen land een torenhoog collegegeld moeten betalen. Stel dat zij naar Nederland komen voor een opleiding die maar een beperkt aantal studenten toelaat. ‘Blijft de staatssecretaris de internationalisering dan op eenzelfde manier toejuichen?’

Vernauwing
‘Als we op voorhand zeggen dat we niet aan internationalisering willen doen omdat Nederlandse studenten zouden voorgaan, leidt dat tot een enorme vernauwing’, antwoordde Dekker. ‘Ik denk dat het ook bij selectievere studies belangrijk is om te bekijken of we ruimte hebben om internationale studenten een plek te geven.’

Bij studies die selectie toepassen of loten, zou het ‘niet per se zo moeten zijn dat Nederlandse studenten automatisch voorrang hebben’, aldus Dekker. ‘Je zou dan moeten kijken wat je kunt doen om ook daar een international classroom te hebben, wat ook uiteindelijk de Nederlandse studenten ten goede komt.’

Het was niet voor het eerst dat SP’er Van Dijk dit onderwerp aansneed. Twee jaar geleden stelde hij vragen aan Dekkers partijgenoot Halbe Zijlstra, die toen staatssecretaris van Onderwijs was. ‘In de praktijk zal het soms voorkomen dat een buitenlandse student beter voldoet aan de selectie-eis dan een Nederlandse student’, antwoordde Zijlstra toen. ‘In dat geval doet zich bij selectieve opleidingen een verdringingseffect voor. Ik vind dit niet bezwaarlijk, zolang er op stelselniveau sprake blijft van toegankelijkheid en de Nederlandse student ook bij andere opleidingen terecht kan.’

Meer kans
Voor buitenlandse studenten gaat de loting bij fixusstudies anders dan voor Nederlandse studenten. Als ze kunnen aantonen dat ze tot de achtplussers behoren, komen de buitenlandse studenten gewoon in lotingscategorie A terecht en worden ze – net als Nederlandse achtplussers – automatisch voor de opleiding van hun keuze geplaatst. Maar alle andere buitenlandse studenten komen in lotingscategorie C terecht, alsof ze op hun eindexamen gemiddeld tussen de zeven en 7,5 hebben gescoord. Dat is soms een voordeel en soms een nadeel. De buitenlanders maken in de loting meer kans dan Nederlanders die op hun eindexamen lager dan een zeven hebben gescoord. Maar Nederlanders hebben in de loting een streepje voor als ze gemiddeld tussen de 7,5 en 8 op hun eindlijst hebben.

Tot drie jaar geleden werden buitenlandse studenten automatisch in categorie C geplaatst, ongeacht de score op hun eindexamen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top