Hoe krijg je Rotterdammers in beweging?
Gepubliceerd: 9 February 2013 • Leestijd: 2 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Rotterdammers moeten meer bewegen. Daarom organiseerde de Hogeschool Rotterdam vorige week een tweedaags netwerkevent voor medewerkers en partners uit de sportbranche.
59 procent van de Rotterdammers tussen zes en tachtig jaar sport minstens twaalf keer per jaar, zo heeft het Rotterdamse Centrum voor Onderzoek en Statistiek onderzocht. Een ruime meerderheid dus, maar toch vindt het stadsbestuur dat te weinig. Voor het voorjaar van 2014 moet het percentage sportende Rotterdammers in ieder geval 64 procent zijn.
Grote ambities
Maar hoe doe je dat? Mensen in beweging krijgen, is geen makkelijk onderwerp. Om de krachten te bundelen en vraagstukken rondom sport en stad in kaart te brengen, organiseerde de HR vorige week het netwerkevent Rotterdam in beweging. Zo`n dertig vertegenwoordigers van de HR, bedrijven en organisaties uit de stad waren hierbij aanwezig. Twee jaar geleden had de hogeschool nog grote ambities voor de start van een sportinstituut, maar het ministerie van OCW keurde het plan af. ‘We hopen dat er tijdens dit event concrete ideeën ontstaan, ook om het sportonderwijs op de HR te verbeteren. We hebben nog steeds veel ambities op dat gebied’, vertelt Rik Burger, projectleider van Rotterdam in beweging en docent sportmarketing en management.
Pinguïns
Een van de sprekers aan het netwerkevent is trendwatcher Justien Marseille. Zij deelt haar observaties met de zaal. Zo vertelt ze over allochtone meiden die wel willen sporten, maar het niet mogen of die zoeken naar een manier waarop ze – binnen hun culturele en religieuze grenzen – toch kunnen sporten. Marseille: ‘Ik heb laatst een paar van die meiden ontmoet. Ze zeiden tegen me: “Wij pinguïns willen ook gewoon kunnen zwemmen.” Pinguïns, zo noemen ze zichzelf vanwege de badpakken waarmee ze zowel hun lichaam als haar bedekken. Er zijn ook groepen die wel kunnen sporten, maar het gewoon niet doen, zoals oude autochtone dames of oudere allochtone mannen.’
Wil de stad Rotterdam haar eigen doelstelling halen, dan zullen ook deze groepen in beweging moeten komen. Na de inspiratiesessies waarmee de tweedaagse begon, splitsen de deelnemers zich op in drie teams voor de zogenaamde creatiesessies. De ambities zijn in kaart gebracht, nu is het tijd om te kijken naar nieuwe oplossingen en vormen van samenwerking.
HR doet
Docent Frans van Gameren en vierdejaars Stephan Hoogendam, beiden van de opleiding sportmarketing en management, zitten samen in een van de teams. ‘Wij willen een betere samenwerking tussen de HR en het werkveld’, vertelt Stephan. ‘Studenten kunnen bijvoorbeeld sport- en bewegingslessen geven in wijken om op die manier kennis te maken met de praktijk en meer betrokken te raken bij de stad.’ Van Gameren vult aan: ‘We moeten ook binnen onze eigen hogeschool sportactiviteiten organiseren. Opleidingen en instituten moeten samenwerken en iedere opleiding moet minstens één sportactiviteit in z`n curriculum hebben. We noemen het: HR doet. Het is haalbaar.’
‘De drie groepen hebben veel ideeën opgeleverd’, sluit projectleider Rik Burger de tweedaagse bijeenkomst af. ‘Daar moet ik iets mee, anders zou ik al deze mensen teleurstellen.’ Rond mei wil hij op basis van de drie presentaties de eerste plannen van aanpak klaar hebben. En het hogere doel van al deze inspanning is: Rotterdam in beweging krijgen.
Natascha Ossewaarde
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top