Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen steunen treinprotest studenten

Gepubliceerd: 8 November 2013 • Leestijd: 0 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Vereniging Hogescholen steunt het ‘treinprotest’ voor het behoud van de ov-studentenkaart. Ook de basisbeurs moet blijven, vindt voorzitter en D66-senator Thom de Graaf.

SpoorcollegeVandaag rijdt er een speciale actietrein langs studentensteden om te protesteren tegen het versoberen van de ov-studentenkaart en het afschaffen van de basisbeurs. De Vereniging Hogescholen steunt de studenten. De bezuinigingsplannen zijn ‘een rechtstreekse bedreiging voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs’, schrijft Thom de Graaf samen met Jorien Janssen van de Landelijke Studenten Vakbond in dagblad Trouw.

15.000 studenten minder
In hun opiniestuk – waarvan een uitgebreide versie met meer ondertekenaars op de website van de Vereniging Hogescholen staat – herhalen ze hun argumenten. Ze verwachten dat er uiteindelijk vijftienduizend studenten minder in het hbo zullen rondlopen als de studiekosten stijgen. Nu al hebben afgestudeerden gemiddeld tienduizend euro studieschuld. ‘Een leenstelsel, zoals de politiek dat voor ogen heeft, zal die schuld verder opjagen. Vooral jongeren uit lagere inkomensklassen zullen hierdoor afhaken.’

Niet iedereen is ervan overtuigd dat er minder jongeren aan een opleiding gaan beginnen als het onderwijs duurder wordt. Dat effect zou weer wegebben. Bovendien zouden de kosten ervoor zorgen dat studenten beter over hun studiekeuze gaan nadenken.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hogescholen steunen treinprotest studenten

  1. Lekker makkelijk altijd maar protesteren.
    Ik betaal ook mijn eigen opleiding door ernaast te werken en als ik over 1,5 jaar klaar ben doe ik dat zonder studieschuld op te bouwen.

    Waarom hebben wij een OV-kaart nodig waarmee ik naar Groningen kan als ik elke dag maar tot Rotterdam moet?
    En als er een leenstelsel komt ben ik het daar grotendeels ook mee eens, als je je opleiding afrondt kan je dat binnen een paar jaar terug hebben betaald.

    Niet zo zeuren, iedereen moet in deze tijden inleveren, dus ook de studenten.

  2. Studiefinanciering is ook juist voor de mensen die het extra geld nodig hebben. Niet voor mensen zoals jij die er kennelijk toch niets van hoeft te weten. Als je toch alles goed kan betalen en geen OV nodig hebt, waarom heb je er dan 1? Het is niet verplicht.

    Het is wel duidelijk dat je iemand bent die echt goed in staat is om buiten zichzelf te denken, ohnee wacht…

    Als jij nu eens niet gaat zeuren over wat andere mensen moeten kunnen betalen en wat andere mensen wel of niet nodig hebben om de opleiding van hun keuze te kunnen volgen zou dat al heel wat zijn.
    Er zijn kennelijk genoeg mensen die dit nodig hebben, ik vind niet dat jij dan maar even moet gaan beslissen dat zij maar moeten zijn zoals jij en maar moeten ophouden met zeuren.
    Hou zelf lekker op met zeuren.

  3. Opleidingen in het hoger onderwijs kennen een studiebelasting van 40 uur in de week. (Of dit wel/niet gehaald wordt is een ander discussie) De tijd die je als student hebt om daarnaast te werken is beperkt. Ook zijn de kansen om te werken als jongere in meerdere mate beperkt. Wanneer je 15 bent dan kun je snel aan een bijbaan komen maar als je op de leeftijd zit waarbij je aan het studeren bent dan ben je al snel te duur.

    De studiebeurs is al zeer beperkt met ca. 250 euro basisbeurs als je uitwonend bent. Overige geld voor vaste lasten en het collegegeld wat bijna de 2000 euro gaat aantikken moet dan maar van het werken komen (als dat er is) of een leenstelsel. In deze tijden worden de studenten juist al disproportioneel hard geraakt. Als het zo door gaat dan zullen alleen de financieel bevoorrechte studenten toegang hebben tot het hoger onderwijs.
    Studeren is een investering in jezelf wordt er gezegd. Ik zou eerder zeggen: studeren is een investering in Nederland en als de Nederlandse overheid onze kenniseconomie draaiende wilt houden dan is het verstandig deze drastische bezuinigingen aan banden te leggen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top