Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen willen meer mbo’ers selecteren

Gepubliceerd: 11 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Vereniging Hogescholen is niet tevreden over de eisen die minister Bussemaker wil stellen aan mbo’ers die doorstuderen in het hbo. Voorzitter Thom de Graaf noemt de maatregel “een goede eerste stap, maar tegelijk volstrekt ontoereikend”.

Vanaf september 2015 heeft zo’n vijf procent van de mbo’ers niet meer automatisch toegang tot de hbo-opleiding van hun keuze. Met de maatregel wil Bussemaker de uitval onder mbo’ers aanpakken. Maar de hogescholen blijken nog lang niet tevreden met de verscherpte eisen. Voorzitter Thom De Graaf: “Met deze maatregel blijft de situatie bestaan dat te veel mbo-studenten op een verkeerde hbo-opleiding terechtkomen waardoor het uitvalpercentage hoog blijft.”

Hoge uitval
Hogescholen willen dat er instoomeisen gaan gelden voor alle opleiding waar in het eerste jaar meer dan twintig procent van de mbo’ers uitvalt. “In dat geval zouden zo’n zesduizend mbo-studenten met instroomeisen te maken krijgen”, aldus De Graaf. “Afgezet tegen de zevenduizend mbo-uitvallers per jaar heb je dan de grootste groep te pakken.”

Aanvankelijk waren de plannen van minister Bussemaker een stuk drastischer dan nu het geval is. Mbo’ers zouden alleen nog rechtstreeks toegang krijgen tot ‘verwante’ opleidingen, maar na onderzoek van het Hoger Onderwijs Persbureau bleek dat daar weinig reden toe was. In het eerste jaar vallen mbo’ers weliswaar vaker uit dan havisten (23 tegen 13 procent), maar na vijf jaar hebben ze vaker een hbo-diploma (52 tegen 49 procent).

Bovendien doen mbo’ers het niet of nauwelijks slechter als ze overstappen naar een andere sector. Soms doen ze het zelfs beter: mbo’ers van economische opleidingen bijvoorbeeld, die voor een technische hbo-opleiding kiezen, overleven het eerste jaar net iets vaker dan mbo’ers met een technische vooropleiding.

Toch hoopt de Vereniging Hogescholen “grote winst” te behalen. De grootste knelpunten liggen in het eerste jaar, bij de aansluiting tussen mbo en hbo, laat een woordvoerder desgevraagd weten. “Hogescholen willen alle studenten zo goed mogelijk voorbereiden op hun opleiding. We doen er dan ook alles aan om te zorgen dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt.”

HOP, Petra Vissers

Van MBO naar HBO

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top