Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Honkvaste hbo’ers vlot naar diploma

Gepubliceerd: 18 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hbo’ers hebben eigenlijk maar vier jaar nodig om hun diploma te behalen. Studievertraging lopen ze vooral op doordat ze na één of twee jaar wisselen van opleiding.

Sommige hbo-studenten liggen lekker op schema, terwijl andere nogal veel tijd nodig hebben. Gemiddeld duurt het 4,5 jaar voor ze hun diploma op zak hebben, blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging Hogescholen. Een half jaar langer dan de bedoeling is.

Maar daar zitten ook studenten tussen die na een of twee jaar zijn overgestapt naar een andere opleiding. Zitten studenten eenmaal op de juiste plek, dan doen ze over het algemeen slechts vier jaar en een maand over hun opleiding. En lopen ze niet of nauwelijks meer vertraging op.

Bij vrijwel alle hogescholen, ook in de Randstad, blijft de vertraging van honkvaste studenten beperkt tot hooguit een maand of twee, drie. Uitschieter is de Design Academy in Eindhoven, waar studenten zestig maanden verblijven, oftewel vijf jaar in plaats van vier jaar.

Vrouwen gaan iets sneller dan mannen, maar veel scheelt het niet. Niet-westerse allochtone studenten hebben wat meer tijd nodig om af te studeren, maar ook dat mag eigenlijk geen naam hebben: twee maanden langer dan gemiddeld.

Daar staat tegenover dat een flinke groep studenten de eindstreep überhaupt niet haalt. Binnen drie jaar gooit één op de vijf hbo’ers het bijltje erbij neer. Deze uitvallers verblijven gemiddeld minder dan twintig maanden aan één opleiding, wat in de praktijk waarschijnlijk inhoudt dat ze het eerste studiejaar niet overleven of in het tweede jaar alsnog besluiten te verkassen. Wel blijven ze het steeds langer proberen. Vijf jaar geleden stonden de uitvallers ruim 27 maanden ingeschreven in het hbo. Nu geven ze pas op na 32 maanden.

Van alle studenten die aan een bacheloropleiding in het hbo beginnen, heeft na vijf jaar 53 procent een diploma op zak. Na acht jaar is dat zeventig procent.

Hogescholen willen meer aandacht schenken aan de intake van studenten. Het ministerie van OCW vervroegt de inschrijfdatum voor het hoger onderwijs naar 1 mei, zodat de onderwijsinstellingen ‘studiekeuzeactiviteiten’ kunnen aanbieden. De gedachte is dat hierdoor minder studenten een verkeerde keuze maken en dat de uitval in het eerste studiejaar kan worden teruggedrongen.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Honkvaste hbo’ers vlot naar diploma

  1. Interessante benadering om te kijken naar het gemiddeld aantal maanden dat een student erover doet om zijn diploma te halen. Echter, dit gemiddelde wordt alleen berekend over studenten die daadwerkelijk een diploma haalden. Ik kan me inderdaad voorstellen dat de verschillen man/vrouw en autochtoon/allochtoon dan wel meevallen. De (grote) groep die helemaal geen diploma haalt (en dat verschilt wel sterk afhankelijk van geslacht of etniciteit) wordt in dit gemiddelde niet meegenomen. Dit bericht klopt dus wel maar kan niet vergeleken worden met officiële rendementcijfers.

  2. Ik heb de cijfers uit het onderzoek zo goed mogelijk trachten te reproduceren met onze interne cijfers. Uit deze analyse blijkt het volgende:

    – HR studenten doen gemiddeld 4,8 jaar over het halen van een diploma (landelijk volgens het artikel 4,5 jaar)
    – Honkvaste studenten doen er gemiddeld 4,1 jaar over (landelijk 4,2)
    – Vrouwen gaan 3 maanden sneller dan mannen en niet-westerse allochtonen 2 maanden langzamer dan autochtonen (zelfde als landelijk volgens het artikel)

    Ergo, de situatie bij HR is (voor zover te reproduceren) vergelijkbaar met het landelijke beeld dat in het artikel wordt geschetst. In het artikel wordt ook nog eea gezegd over uitval. Het betreft hier uitval uit het Hoger Onderwijs. Hier hebben wij geen interne cijfers over (we weten niet of studenten die bij HR stoppen bij een andere instelling verder gaan). We moeten ons hiervoor baseren op HBO-raad cijfers, wat de VER ook doet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top