Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Idee: studieschuld aflossen met thuiszorg

Gepubliceerd: 26 November 2013 • Leestijd: 0 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Laat studenten hun studieschuld aflossen met ‘sociale zorgdiensten’. Dat idee is door een jury uitgeroepen tot het beste zorgidee van 2013. Het publiek had een andere voorkeur.

Als de basisbeurs verdwijnt, krijgen studenten duizenden euro’s extra studieschuld. Misschien kunnen ze hun schuld aflossen door sociale thuiszorg te leveren, bedacht bedrijfsadviseur Tjarko Rookmaker uit Heemstede. Ze zouden daar speciale credits mee kunnen verdienen.

Hij deed mee aan een wedstrijd: het beste zorgidee van Nederland. Een driekoppige jury riep hem vandaag tot winnaar uit. Rookmaker krijgt 2.500 euro voor zijn plan, dat volgens de jury goed uitvoerbaar is.

De publieksprijs van tienduizend euro ging naar twee scholieren. Christi Kuiper en Nienke Spaan hadden een T-shirt hadden bedacht met een mitella eraan. Het T-shirt staat niet alleen mooier, het zit ook lekkerder dan een gewone mitella.

De wedstrijd is georganiseerd door zorgverzekeraar VOGZ. In de jury zaten Pieter Hasekamp van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland, voormalig SCP-directeur Paul Schnabel en voormalig AMC-bestuurder Niek Urbanus.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Idee: studieschuld aflossen met thuiszorg

  1. Leuk plan, maar ik denk dat het in de praktijk toch moeilijker uitvoerbaar is dan wordt gedacht. Studenten hebben nu naast hun studie al vaak bijbaantjes en een eigen sociaal leven, waardoor ze niet nog eens extra tijd willen/kunnen maken om sociale thuiszorg te doen. Wanneer studenten dan zijn afgestudeerd hoop ik van harte dat ze een fulltime baan krijgen, en naast een fulltime baan heb je ook een privéleven, en als je dan sociale zorg moet geven heeft familie die het nodig heeft voorrang. Naast een parttime baan is het wel in te passen, maar ik vraag me af hoeveel mensen dan ook werkelijk gebruik maken van de regeling..

  2. Is het privatiseren van studievoorzieningen niet iets waar gekeken naar moet worden?
    Zou zouden de meer sociaal relevante opleidingen een voordeel krijgen en daarmee meer hoger opgeleiden een baan.

    Het idee is om bijvoorbeeld een firma als Shell (deels) te laten betalen voor een studie in ruil voor werkverband achteraf. In het geval dat de student zelf op zoek moet naar deze bedrijven (en solliciteren) zal dit systeem extra voordelen met zich mee nemen.

    Een dergelijk bedrijf zou dan ook deels kunnen voorzien in de vraag naar studierelevante bijbanen.

  3. Waarom wordt er altijd zo gemakkelijk gedacht over (thuis)zorg, niet iedereen is hiervoor geschikt. Je gaat soms om met kwetsbare medemensen en hun familie.
    Er moet ook meer blauw op straat komen, misschien is dit een goed idee.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top