Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan… drinkt bier

Gepubliceerd: 28 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Rotterdammers drinken van oudsher weinig speciaalbieren. Ze werkten in de haven en dronken pils of jenever. Maar daaraan lijkt nu  toch echt een einde te zijn gekomen. Ook Rotterdam is om en kent drie  lokaal gebrouwen stadsbieren.

Jonathan drinkt bier - foto Joshua BakarbessyDe Pelgrim
Sinds 1996 is brouwerij De Pelgrim te vinden in hartje Delfshaven. Onder  leiding van brouwer eric van der Lugt worden twaalf soorten Pelgrim-bier  gebrouwen. Op zijn aanraden bestel ik een ‘proeveke’: vijf kleine glaasjes  met in ieder een ander soort biertje. Van een blond framboosachtig biertje  met de naam Zonnelief tot het paradepaardje van de Pelgrim: de Mayflower  Trippel. Bijzonder aan dit bier is dat het om een blonde trippel gaat. Dus  geen zwaar donker vocht, maar een blond aangenaam biertje met een  verraderlijk alcoholpercentage van 7,3 procent. Maar de brouwer is nog  niet uitgetapt en zet een zesde glas op de toog. een heerlijk bockbiertje dat  wederom niet zwaar is. Niet gek dus dat De Pelgrim daarmee onlangs de  tweede prijs pakte voor het beste bockbier van Nederland.
Stadsbrouwerij De Pelgrim, Aelbrechtskolk 12, www.pelgrimbier.nl 

Ketelbink
Een uit de hand gelopen hobby noemt hij het. Van een ketel zelfgemaakt  bier op de zolder van een studentenhuis naar een biertje dat in de biercafés  van Rotterdam wordt geschonken. Het overkwam Ruud van Dijk, een van  de bedenkers van het nieuwe Rotterdamse biertje Ketelbink. Met de hulp  van huurbrouwerij De Pelgrim werd in het voorjaar de eerste Ketelbink  gebotteld. In tegenstelling tot andere speciaalbieren is Ketelbink hip en fris.  Het blonde biertje met het modieuze etiket staat haaks op de traditie van  trappisten en kloosters. Met Ketelbink willen de studenten een no-nonsense  kwaliteitsbier maken voor de Rotterdamse bierliefhebber. en dat lijkt gelukt.  Dat dit biertje in zo’n korte tijd al in cafés op de Binnenweg en in de Witte  de With is te vinden, zegt eigenlijk al genoeg.
www.ketelbinkbier.nl 

Kaapse Brouwers
Rotterdam-Zuid stond tot de jaren zeventig van de vorige eeuw bekend om  de Oranjeboom brouwerij, maar daar komt binnenkort verandering in. De  Kaapse Brouwers willen in februari hun intrek nemen op Katendrecht. Tot  dan wordt er nog buiten Rotterdam gebrouwen.  nl.facebook.com/KaapseBrouwers 

Jonathan van Noord
Foto Joshua Bakarbessy

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Jonathan… drinkt bier

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top