Jonathan… eet hamburgers
Gepubliceerd: 4 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.Jonathan van Noord ging voor Profielen op zoek naar de lekkerste hamburger van Rotterdam.
Heeft de typisch Amerikaanse hamburger iets te maken met de Duitse stad Hamburg? Jazeker. Duitse zeelieden brachten voor het eerst tartaarvlees uit Rusland naar de havenstad. Emigranten uit Hamburg introduceerden de ronde schijf in de Verenigde Staten waar het al snel de naam hamburger beefsteak kreeg. Doe het tussen een broodje en ’s werelds bekendste snack is geboren. Niet vreemd dus dat Rotterdams nieuwste hamburgerrestaurant met trots de naam Hamburg draagt. Geglazuurde witte tegeltjes aan de muur en een ouderwetse weegschaal op een groot houten hakblok. Het is net alsof je in een oude slagerij bent beland, totdat je uit het raam kijkt en je de terrasjes van de Witte de Withstraat ziet.
Bij Hamburg eet je, zoals ze het zelf zeggen ‘echte burgers met verse ingrediënten en eerlijk vlees. Geen geur-, kleur- en smaakstoffen en geen vlees uit de bio-industrie.’ Mijn oog valt bij het openen van de kaart op het pronkstuk van het menu. De Hamburg. Een burger van 270 gram Black Angus rund met sla, tomaat, rode ui, augurk, cheddar, gruyère, pancetta en echte Hamburgsaus. Het rundvlees van deze burger is afkomstig van de duurzame Anna Paula Ranch in Uruguay. Mijn compagnon bestelt de lamsburger waarop de vriendelijke ober de gorgonzola topping adviseert. Het lamsvlees is immers geglaceerd met appelstroop wat perfect matcht met het scherpe van de Italiaanse blauwe kaas. Nadat wij ons nummertje hebben gekregen, lopen we met onze burgers nog geen tien minuten later van de grill terug naar ons tafeltje.
De goudbruine, huisgemaakte frietjes zijn een welkome afwisseling bij dit gegrilde geweld. Want na de eerste hap moet je genoegen nemen met het feit dat dit geen charmant etentje gaat worden. De saus loopt langs je mondhoeken en je kunt niet anders dan je vingers schaamteloos aflikken. Wat is dit een heerlijke burger.
* De Hamburg kost €12,90 HAMBURG, Witte de Withstraat 94B, Rotterdam
* Toch liever een ruimer assortiment aan vegetarisch? Burgertrut aan de Meent is het juiste adres. Burgertrut, Meent 129, Rotterdam
* Nog steeds trek? Probeer dan eens de Bad Maddafakka van BAR. BAR, Schiekade 201, Rotterdam
Jonathan van Noord
Ik kom zeer regelmatig bij Hamburg en kan het niet anders dan aanbevelen. Best burgers in town!
Hamburg is toch wel een supernaam vergelijken met die rare namen; Burgertrut en de Bad Maddafakka-burger van BAR……
Enige feedback over de bad maddafakka?