Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Laatste Kennisbruggenprijs voor Lars en Barend

Gepubliceerd: 1 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Lars van Staalduinen en Barend de Wit hebben gisteren de Kennisbruggen Innovatieprijs gewonnen met een plan om concurrerende plantenexporteurs meer te laten samenwerken. Kennisbruggen is een samenwerkingsproject tussen onderwijs en bedrijfsleven dat dit jaar ophoudt te bestaan.

Kennisbruggen 2013De afgelopen vier jaar zijn er meer dan 250 matches gemaakt tussen MKB-bedrijven en studenten die innovatie-opdrachten uitvoerden bij die bedrijven. Aan Kennisbruggen, gesubsidieerd door de Europese Commissie, werd meegedaan door verschillende onderwijsinstellingen uit Zuid-Holland maar vooral de Hogeschool Rotterdam. Van de ruim zestig matches van het afgelopen jaar kwam tweederde van de HR. ‘Met het Rotterdams Onderwijsmodel (ROM) zijn wij al goed ingericht op samenwerking met het bedrijfsleven’, verklaart Jos Heinerman van de hogeschool de populariteit.

‘Mailen is niet genoeg’
Het stoppen van Kennisbruggen betekent zeker niet het einde van dergelijke opdrachten. Heinerman: ‘En wij zullen contact blijven houden met Syntens (de organisatie die voor de matches zorgde, red.).’
Maar zonder subsidie kunnen we minder tijd steken in het matchen, reageert Jolanda van Gemeren van Syntens. Verzoeken van bedrijven doormailen naar onderwijsinstellingen is vaak niet genoeg. Van Gemeren: ‘Dan weet je bijvoorbeeld niet of een verzoek goed terecht komt, of het matcht en of de onderzoeksvraag helder is.’

Besparen door samenwerken
Bij Lars van Staalduinen en Barend de Wit, inmiddels afgestudeerd logistiek en technische vervoerskunde aan de HR, matchte het in elk geval wel. Zij onderzochten tijdens hun stage bij Interaxi, een automatiseringsbedrijf dat oplossingen zoekt voor logistieke processen, hoe vijf concurrerende plantenexporteurs beter kunnen samenwerken. Dat kan als ze allemaal investeren in een systeem met zogenoemde RFID-tags, een soort barcodes waarmee het transport van bakken met planten goed in de gaten gehouden kan worden. Zoekraken van planten wordt daarmee voorkomen. Maar dan moeten de concurrenten dus wel willen samenwerken. En dat is waar Lars en Barend aan gewerkt hebben.

Confronteren met meningen
Lars: ‘Het project zat in een impasse. Wij hebben toen alle betrokkenen geïnterviewd en daaruit bleek dat de investeringen en besparingen niet evenredig over de verschillende partijen worden verdeeld. Het zijn vooral de kwekers die in de barcode-apparatuur moeten investeren. Maar de grootste opbrengsten zijn er voor de exporteurs.’ Het werk van Lars en Barend leidde tot een herstart van het project met als eerste succes een verkregen overheidssubsidie die iedereen ten goede komt.

De twee oud-studenten zijn uiteraard blij met de Kennisbruggen Innovatieprijs. ‘Het is een bekroning op een half jaar stage’, aldus Barend. Tot een baan heeft de succesvolle stage nog niet geleid. Barend is nog op zoek, Lars is werkzaam in z’n familiebedrijf.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top