Mogelijk hogere vergoeding woon-werkverkeer
Gepubliceerd: 2 October 2013 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Goed nieuws: medewerkers van de HR kunnen in aanmerking komen voor een fiscale regeling waardoor de vergoeding woon-werkverkeer hoger kan uitvallen.
Hoe is de situatie nu? De hogeschool kent aan haar medewerkers een vergoeding voor woon-werkverkeer toe van maximaal 19 cent per kilometer met een maximum van 75 kilometer (enkele reis) per dag. De maximale vergoeding is op dit moment € 149,13 per maand. Dit bedrag dekt niet in alle gevallen de werkelijk gemaakte kosten. En medewerkers die minder dan vijf kilometer van het werk wonen, komen helemaal niet in aanmerking voor een woon-werkverkeervergoeding. Het kan dus zijn dat je vergoeding minder dan 19 cent per kilometer bedraagt. In dat geval heb je, zoals dat heet, fiscale ruimte.
Wat gaat er veranderen?
Het wordt nu mogelijk om een deel van de bruto-eindejaarsuitkering te ruilen voor een netto vergoeding woon-werkverkeer waardoor je een (flink) fiscaal voordeel kunt behalen. Dat is vooral fijn voor de mensen die meer kosten maken dan € 149,13. En dat is ook fijn voor de collega’s die binnen een straal van 5 kilometer van het werk wonen. Want voor deze fiscale regeling geldt geen minimale reisafstand of aanstellingsomvang.
De medezeggenschapsraad heeft jarenlang voor deze regeling geijverd en nu is het dan zo ver. ‘Geweldig nieuws’, glundert de cmr-voorzitter Fons van Maldeghem. ‘Voor sommige collega’s kan het voordeel tot vele honderden euro’s per jaar oplopen.’
Benieuwd of je in aanmerking komt voor een extra reiskostenvergoeding woon-werkverkeer? Ga dan naar Hint en zoek op ‘uitruilregeling’.
Lever je je stukken in vóór 1 november 2013, dan ben je verzekerd van deelname voor 2013 én 2014.
Dorine van Namen
Voor mijn stage rijd ik 315 km per week en ik krijg geen cent vergoed, omdat ik zogenaamd een ov jaarkaart hebt.
Als ik het met OV ging ben ik gewoon veel te veel tijd kwijt.
Positief bericht voor de HR medewerkers in tijden van niets anders dan negativiteit omtrent financiën. Het huidige maandelijkse bedrag kan vaak ruimschoots niet kostendekkend zijn.
Hopelijk stimuleert dit het autorijden wat meer zodat men niet afhankelijk wordt van het alsmaar bezuinigende en problematieke OV. Wat hierboven al aangegeven wordt, het OV kost vaak (niet altijd) meer tijd, om nog maar te zwijgen over andere problemen die op kunnen treden.
Enig nadeel van deze nieuwe maatregel is dat de minimumafstand verdwijnt. Dit had zeker gehanteerd nog gehanteerd mogen worden. Ritten korter dan 5 km zijn doorgaans geen auto territorium. Nu hoeft het niet per se te gaan om 5 km, maar de grens mag wel degelijk érgens getrokken worden.Het is een beetje onnozel om voor de kleinste afstanden de auto te gebruiken.
Je hoeft de auto niet te nemen. Het is een vergoeding voor woon-werkverkeer in het algemeen.
Goed punt Fons, is mij ontgaan. Een ATE’er denkt nu eenmaal snel aan auto’s.
Dan nog zou door deze nieuwe maatregel het makkelijker kunnen worden om het vervoersmiddel te kiezen, omdat het nu meer tot compleet kostendekkend zal worden.
Het kiezen tussen twee kwaden (in financieel opzicht) vervalt dan mijn inziens.