Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mwd onder verscherpt toezicht, directeur vertrekt

Gepubliceerd: 20 November 2013 • Leestijd: 3 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het gaat al jarenlang niet best met de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening (mwd). Vandaag werd bekend dat de directeur van het instituut ISO waar mwd onder valt, Eric Bezemer, op eigen verzoek vertrekt en dat de opleiding onder verscherpt toezicht van het college wordt gesteld.

Al zes jaar lang daalt de score van de opleiding in de Keuzegids en in juli werd bekend dat de accreditatie, die een jaar geleden werd afgenomen, vooralsnog niet wordt verleend. Vooral de ‘toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties’ (voor insiders: standaard 3) werden als onvoldoende beoordeeld. Mwd kreeg de mogelijkheid om een herstelplan in te dienen.
(Tijdens de herstelperiode blijft de bestaande accreditering overigens gelden.)

Dat is inmiddels gebeurd en allerlei verbeteracties (zie kader) zijn al in gang gezet, maar dat was niet voldoende.
Collegevoorzitter Ron Bormans: ‘Er is niets mis met het plan, maar wel met de uitvoering ervan. Die verloopt niet goed en niet snel genoeg. Ik mis eensgezindheid in het team over de urgentie, de aanpak en de stiptheid in de naleving van gemaakte afspraken. Veel mwd-collega’s zijn daar ook niet gelukkig mee. De directeur, Eric Bezemer, heeft aangegeven te weinig draagvlak te ervaren om de noodzakelijke veranderingen door te kunnen voeren. Om ervoor te zorgen dat die verbeteringen wel gerealiseerd gaan worden, is deze stap nodig. De nieuwe directie rapporteert tweewekelijks aan mij over de voortgang.’

Nieuwe directie
En die directie gaat er dus anders uit zien. Jeroen Oversier, nu de tweede man in de directie van ISO, het Instituut voor Sociale Opleidingen waar mwd toe behoort, wordt benoemd tot voorzitter van de directie. Naast Oversier wordt zelfstandig gevestigd interimmanager Jos Coonen per 1 januari 2014 aangesteld als interim-directeur. Hij wordt belast met de kwaliteitsverbetering van mwd. Jos Coonen start per 1 december met inwerken en is per 1 januari 2,5 à 3 dagen per week aanwezig. Zijn aanstelling loopt in principe tot de zomer van 2014.

Er zijn geen wijzigingen in het opleidingsmanagement: Yasemin Güler is, en blijft ook, opleidingsmanager mwd, met ondersteuning van Inge Ville.

Eric Bezemer wordt projectleider Sport en Bewegen, een opleiding die de hogeschool samen met Inholland wil ontwikkelen.

IMR opgetogen
De voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van ISO, en mwd-student, Yentl van Heest is opgetogen over het nieuws. ‘Eindelijk. Het gaat al jaren slecht bij mwd. Drie jaar lang heeft de imr bij de directie, het vorige college en dit college aangedrongen op ingrijpen en nu is het dan zover. Het grootste probleem is dat de docenten twee kampen vormen en dat er tussen die kampen niet of weinig wordt gecommuniceerd. Eric Bezemer is niet in staat geweest om de verschillen te overbruggen en er één team van te smeden. Het is jammer dat hij op deze manier het schip moet verlaten want hij heeft ook goede dingen gedaan voor het instituut, maar zijn vertrek was onvermijdelijk. Om de crisis bij mwd op te lossen, zijn harde maatregelen nodig. Iemand die zegt: zó gaan we het doen en doe je mee of niet? No guts, no glory. Ik ben echt blij en heb er het volste vertrouwen in dat het binnen afzienbare termijn beter zal gaan met mwd.’

Ook Ron Bormans is hiervan overtuigd. ‘Komende zomer, na de herstelperiode dus, volgt de her-visitatie. De accreditatie gaan we halen, als we maar doen wat we hebben afgesproken.’

Scores mwd in de Keuzegids
2014   2013   2012   2011   2010   2009
48         50        50          56         64         68

Verbeterplan mwd
Er is ISO-breed toetsbeleid geformuleerd, de diversiteit van toetsvormen is vergroot en er is een toetsplan opgesteld. Voor het afstuderen zijn de methodieken voor aanpak en uitvoering vastgelegd, de beoordelingssystematiek voor afstuderen en voor projecten is transparanter gemaakt en bij het afstuderen wordt al in een vroeg stadium een tweede docent, lees beoordelaar, betrokken. Studenten krijgen altijd een individuele beoordeling waardoor meeliftgedrag wordt ontmoedigd. Bij de check op het niveau van de eindbeoordeling worden daarnaast docenten van andere hogescholen betrokken.
Het trainen van onderzoeksvaardigheden komt eerder in het curriculum aan bod dan nu het geval is.

Focusopleiding mwd
In het beleidsplan van de Hogeschool Rotterdam, Focus genoemd, staat dat de opleidingen die in de Keuzegids het slechtst presteren, met spoed een verbetertraject ondergaan.
In 2013 waren dat zeven opleidingen. Mwd was er daar één van. Vier van de zeven Focus-opleidingen hebben het afgelopen jaar een betere score behaald dan vorig jaar: autotechniek, international business & languages, verpleegkunde en informatica.
Dat gold niet voor mwd, vandaar dat de opleiding opnieuw is toegevoegd aan het rijtje Focusopleidingen, nu voor 2014. Die lijst ziet er zo uit:
• Scheepsbouwkunde (RMU)
• Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (ISO)
• Bedrijfskunde MER (IBK)
• Informatica (CMI)
• Communication and Multimedia Design (CMI)
• Bedrijfseconomie (IFM)
• Lerarenopleiding Economie (IvL)
• Lerarenopleiding Geschiedenis (IvL)
Een focusopleiding heeft minder dan 50 punten behaald in de Keuzegids Hoger Onderwijs.
Daarnaast kan een instituut een opleiding zelf voordragen als Focusopleiding als men zorgen heeft over het reilen en zeilen.

 

Dorine van Namen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Mwd onder verscherpt toezicht, directeur vertrekt

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top