Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe horeca op Hogeschool Rotterdam-locaties

Gepubliceerd: 29 May 2013 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Negen ondernemers uit Rotterdam en omgeving doen een gooi om op een locatie van de Hogeschool Rotterdam de kantine te mogen runnen. Binnen drie weken maakt de HR een keus.

Broodjes - VoedingscentrumAankomende zomer loopt het contract met cateraar Eurest (voorheen Avenance) af, en verlaat de Hogeschool Rotterdam het idee dat één cateraar alle locaties bedient. Op Rochussenstraat en Wijnhaven 99 zitten inmiddels lokale ondernemers, en dat is op de andere locaties ook de bedoeling. Zoals eerder bekendgemaakt start horecazaak &co op de Kralingse Zoom een leerwerkbedrijf (voor mbo’ers maar ook met small business-studenten van de HR), negen andere aanbieders komen nog in aanmerking voor een plek op Academieplein, Museumpark en de verschillende Wijnhaven-locaties. Cateraar Eurest is een van de partijen die meedingt maar als ze een locatie krijgt, is dat er maar eentje. Die beperking geldt ook voor de andere aanbieders.

‘Eigen smoel per locatie’
Anneli van der Reijden, directeur facilitaire dienst: ‘We willen geen eenheidsworst meer maar een eigen smoel per locatie.’ Hoewel Eurest deel uitmaakt van een groot bedrijf waar heel veel op het hoofdkantoor wordt bepaald, is de cateraar dus wel een van de gegadigden. Van der Reijden: ’We zien dat het bedrijf ook met z’n tijd meegaat, ze hebben ook een horeca-concept en spelen meer en meer in op de vraag op een bepaalde locatie.’

In totaal 41 bedrijven toonden belangstelling voor een zaak in een van de hogeschoollocaties, en daarvan heeft de facilitaire dienst er nu negen geselecteerd. ‘We willen gezonde, eerlijke en verse producten maar we gaan vooraf geen harde eisen stellen, behalve dan dat het aan de algemene kwaliteitseisen moet voldoen en dat het betaalbaar is. We hebben de bedrijven gevraagd een plan te maken, en die plannen gaan we beoordelen.’

Betaalbaar aanbod
De horecazaken waar de hogeschool uiteindelijk voor kiest mogen zich zonder een huur- of pachtsom op een locatie vestigen, onder andere onder de voorwaarde dat een deel van het aanbod betaalbaar is voor studenten. Voor de inrichting moet de horecazaak zelf zorgen. ‘Het moet niet zo zijn dat zo’n zaak hier dikke winst gaat maken’, vertelt Van der Reijden. ‘Als blijkt dat dat wel het geval is, zullen de prijzen van producten omlaag gaan of zullen we afspraken maken over winstdeling.’

Het eerder geopperde idee om de kantine op Academieplein grondig aan te pakken en alle niveauverschillen uit deze ruimte te halen, is overigens zo goed als van de baan. ‘Het was een prachtplan maar het kost misschien wel een miljoen’, vertelt Van der Reijden. ‘Als een leverancier dat wil investeren prima. En dan kan ik mij voorstellen dat dit in ruil zou gaan voor een langdurig contract.’ Zelf gaat de HR daar niet zoveel geld voor uitgeven. Van der Reijden: ‘We hopen, voor alle locaties, op zaken die meedenken. Die zelf met ideeën komen wat ze op bijvoorbeeld open dagen kunnen aanbieden.’

Overname personeel
De in gang gezette koerswijziging om afscheid te nemen van een cateraar op alle locaties heeft uiteraard ook gevolgen voor het cateringpersoneel van Eurest. In het verleden is de HR enkele malen overgestapt naar een andere cateraar maar de afspraak daarbij was steeds dat het personeel op ‘zijn’ locatie mocht blijven; zij werden dan dus overgenomen door de nieuwe cateraar. Van zo’n ‘automatische’ overname is nu geen sprake, stelt Van der Reijden. ‘Maar medewerkers kunnen natuurlijk wel solliciteren bij de nieuwe leveranciers, die zelf misschien ook wel interesse hebben in sommige medewerkers.’

Jos van Nierop
Foto: Voedingscentrum / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Nieuwe horeca op Hogeschool Rotterdam-locaties

  1. Mooi plan, alleen jammer dat het personeel hiervan de dupe is, zij staan dus gewoon op straat. Artikel 10 en 11 van het catering CAO mooi aan de kant geschoven. En tussen neus en lippen een voorschot genomen op het versoepelen van het ontslagrecht. Een correctie op dit schaamteloze plan, in het verleden “mocht” personeel bij overgang naar een andere cateraar niet op ‘zijn’ locatie blijven het was zijn of haar arbeidsrecht. De kapsones van de machthebbende spreekt hier. In artikel 10 en 11 van het catering CAO is dit geregeld. Artikel 10 en 11 wordt op dit moment juridisch aan de kaak gesteld omdat het in strijd is met het nu geldende ontslagrecht (eenzijdig wijzigen van een arbeidsovereenkomst). Is dit Maatschappelijk Betrokken of verantwoord Ondernemen waarover gedoceerd wordt bij de opleiding CMV? De oorzaak van de slechte kwaliteit in de restaurants is in eerste instantie het systeem van aanbestedingen zoals in het verleden gevoerd is. Opdrachtgevers, zoals HR, wassen hun handen in onschuld met betrekking tot de verantwoording over en voor het personeel. Het catering personeel is immers niet (meer) bij de HR in dienst. Anneli van der Reijden laat het personeel niet in de kou staan en neem ook hiervoor verantwoording!

  2. Linkse jongen. Dan had Eurest maar moeten innoveren in plaats van ieder jaar meer geld moeten maken zonder enige vorm van vooruitgang. Die medewerkers gingen ook niet bepaald mee met hun tijd en daarom denk ik dat deze vernieuwing veel bijdraagt aan een individueel gezicht per locatie.

  3. In het interview heb ik kort geschetst waarom HR heeft besloten om de toekomstige invulling van de restaurants op de scholen anders en in onze ogen innovatiever op te zetten. De wens tot deze verandering is deels ingegeven door de gedachte dat verschillende onderdelen van onze interne en externe dienstverlening innovatiever, creatiever en meer op maat kunnen worden aangeboden en dat HR daar een voorbeeld in wil zijn. Om die reden is meer dan een jaar geleden het gesprek met Eurest gestart om te onderzoeken welke mogelijkheden de bestaande samenwerking daarvoor bood. Dat HR heeft gekozen voor een nieuwe en andere opzet laat onverlet dat eventuele personele gevolgen bij Eurest zouden worden betreurd maar dat dit geen aanleiding is voor HR om de huidige plannen te wijzigen. Het is echter niet de geëigende weg om eventuele discussies over de veranderingen op deze wijze onder de aandacht te brengen of er via deze weg op te reageren. Deze discussie zou ik dan ook graag bij deze sluiten.

  4. Ter info uit bron UWV uitvoeringsbeleid: In het Sodexho-arrest heeft het EG-Hof bepaald dat sprake is van overgang van onderneming
    indien een opdrachtgever een cateringopdracht opzegt en aan een tweede cateraar geeft,
    waarbij de tweede cateraar niets van de eerste cateraar overneemt, maar wel net als de eerste
    cateraar van de opdrachtgever de beschikking krijgt over water, energie, de benodigde
    bedrijfsruimte en de bijbehorende uitrusting (zeg maar de ‘potten en pannen’). Volgens het
    Hof diende Sodexho (de tweede cateraar) het personeel over te nemen.
    Bron: http://www.lad.nl/Thema/Thema_WenRG/Overgang%20van%20de%20onderneming.pdf

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top