Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook ouderejaars mag worden weggestuurd

Gepubliceerd: 12 March 2013 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vanaf september kunnen onderwijsinstellingen treuzelende studenten ook ná het eerste jaar wegsturen. Alleen in het laatste jaar kunnen studenten rustig ademhalen.

Onderwijsminister Bussemaker wil hogescholen en universiteiten laten experimenteren met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede en derde studiejaar. Wie niet genoeg punten haalt, moet vertrekken. Instellingen wilden die mogelijkheid om aan hun prestatieafspraken te kunnen voldoen.

De minister voert meer redenen aan. Volgens haar hebben gemotiveerde studenten last van hun ongeïnteresseerde jaargenoten. ‘De gemotiveerde student moet de maatstaf worden, ook voor docenten’, zei ze vanochtend op Radio 1. ‘Het uiteindelijke doel is het verbeteren van onderwijs. We stellen ook hoge eisen aan instellingen.’

Experimenteren met eerder wegsturen
Hogescholen en universiteiten mogen zelf bedenken hoe het bsa eruit gaat zien. Net als de prestatieafspraken is het wegsturen van ouderejaars een experiment. Ze mogen ook experimenteren met het eerder wegsturen van eerstejaars. Nu mag dat pas aan het einde van het jaar.

Het Interstedelijk Studentenoverleg is bang voor een ‘verschoolsing’ van het systeem: ‘Als je als student weet dat je van een opleiding verwijderd kunt worden, onderneem je niet veel naast je studie’, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. ‘Zulke maatregelen hebben grote gevolgen voor het doen van een tweede studie naast de eerste, het beginnen van een bedrijf en bestuurs- en vrijwilligerswerk.’

Ondoordacht en visieloos
LSVb-voorzitter Kai Heijneman vindt het plan ondoordacht en visieloos. ‘Op deze manier creëert de minister een soort snelstudeerfabrieken, waarin studenten geen eigen invulling kunnen geven aan hun studietijd. Ik vind het ook kwalijk dat de uitwerking wordt overgelaten aan onderwijsinstellingen: alles kan. Als straks blijkt dat een aanpak niet werkt, is een grote groep studenten daar de dupe van.’

Universiteitenvereniging VSNU is wel blij met de plannen. ‘Deze maatregel zal een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het studierendement.’

Het idee is niet nieuw. Bussemaker ’s voorganger – staatssecretaris Halbe Zijlstra – deed het voorstel in de ‘Strategische agenda hoger onderwijs’, die hij in juni 2011 naar de Kamer stuurde. Zijlstra koppelde een bsa in het tweede of derde studiejaar aan een jaarklassensysteem, waarin studenten net als op de middelbare school pas overgaan naar een nieuw jaar als ze genoeg punten hebben gehaald. Bussemaker laat die keuze aan de instellingen over.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top