Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

over ‘Als je geen kritiek durft te geven moet je niet in de cmr gaan zitten’

Gepubliceerd: 6 June 2013 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsbestuurders moeten meer tegenspraak krijgen, vinden eigenlijk alle partijen in de Tweede Kamer. De minister van Onderwijs overweegt om medezeggenschapsraden het recht te geven om afzonderlijk met de raad van toezicht (rvt) te vergaderen. Hierover sprak Profielen met de voorzitter van de Raad van Toezicht Kees van der Waaij.

INGEZONDEN

Geachte redactie,

Enkele uitspraken van de voorzitter van de Raad van Toezicht in het artikel over het politiek actuele onderwerp ‘meer tegenspraak organiseren voor onderwijsbestuurders’ zijn mij in het verkeerde keelgat geschoten.

De stelling dat je niet in de centrale medezeggenschapsraad (cmr) moet gaan zitten als je niet voortdurend open en bloot je mening kunt of durft te geven, kleineert mijn cmr-collega’s onnodig.

De voorzitter van de Raad van Toezicht memoreert nota bene de kwestie RBS om aan te geven dat de Raad van Toezicht op meer locaties zijn licht op gaat steken. Deze kwestie is nu juist het schoolvoorbeeld waarom zelfs cmr-leden terughoudend menen te moeten zijn. Jarenlang is door de cmr, ook in aanwezigheid van de Raad van Toezicht en het toenmalige College van Bestuur, getamboereerd op de misstanden bij RBS, zonder dat de Raad van Toezicht en het toenmalige College van Bestuur hier adequaat op hebben gereageerd. Het vertrouwen in veilige communicatie is bij een aantal cmr-leden hierdoor ernstig geschaad.

De politiek doet op dit moment voorstellen om de communicatie tussen toezichthouders en medezeggenschap te verstevigen. Eén van deze voorstellen is bilateraal overleg tussen deze organen. Zijn de volksvertegenwoordigers van een andere planeet of is te verwachten dat zij hun voorstellen vanuit een weldoordacht perspectief op tafel leggen?

Met de komst van een nieuwe voorzitter in de Raad van Toezicht leek een frisse wind te waaien in de communicatie met de cmr. Echter, de redeneringen van de voorzitter van de Raad van Toezicht op de Profielensite lijken eerder op het vasthouden aan oude regenteske rolopvattingen.

Fons van Maldeghem
Voorzitter Centrale Medezeggenschapsraad

Spelregels: De redactie van Profielen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden brieven. De strekking van een ingezonden brief hoeft ook niet noodzakelijkerwijs overeen te komen met de mening van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven in te korten of te weigeren als zij discriminerend van aard zijn, beledigen of aanzetten tot haat, discriminatie of gewelddadigheid vanwege ras, godsdienst, levensovertuiging, sekse of seksuele gerichtheid.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top