Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stopzetten ov-kaart blijft verwarrend

Gepubliceerd: 19 April 2013 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenorganisaties worden overspoeld met klachten van studenten die niet weten hoe ze hun ov-kaart moeten stopzetten. DUO begrijpt de verwarring niet.

Studenten die hun opleiding beëindigen en vergeten om hun ov-kaart op tijd af te melden, krijgen van DUO een boete van 97 euro per veertien dagen. Cru, vindt voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond.

Niet goed op de hoogte
Hij vindt dat studenten niet goed op de hoogte worden gebracht van de stappen die ze moeten ondernemen om hun ov-kaart op te zeggen. Velen denken dat met het stopzetten van de studiefinanciering bij DUO ook de ov-kaart geblokkeerd is. ‘Bovendien hebben sommige studenten niet door dat de periode waarin je recht hebt op een ov-kaart onlangs verlaagd is van zeven naar vijf jaar,’ zegt Heijneman.ov_logo_studentenkaart

DUO-voorlichter Daniël Blok is verbaasd over de verwarring. ‘Alle studenten om wie het gaat, ontvangen een brief waarin staat wanneer en hoe zij hun reisproduct stop moeten zetten,’ licht hij toe. ‘Dit gaat op dezelfde manier als waarop het reisproduct geactiveerd wordt: bij een oplaadpunt.’

Brief niet ontvangen
‘Bij ons blijkt dat niet alle studenten die brief ontvangen,’ reageert Thijs van Reekum, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘DUO probeert het wel, maar de communicatie moet verbeterd worden.’
Wel wijzen beide voorzitters op de eigen verantwoordelijkheid van studenten. ‘Maar dat neemt niet weg dat het opzeggen zo simpel mogelijk moet worden gemaakt,’ aldus Heijneman.

HOP, Tessa van Houtrijve

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Stopzetten ov-kaart blijft verwarrend

  1. Bij mij was het wel goed overgekomen, maar toen ik mijn OV probeerde op te zeggen bij de automaten, was er een storing. De automaten deden het niet, waardoor ik alsnog een boete kreeg.

    RET bakt er echt niets van.

  2. Is er geen manier om de OV automatisch stop te laten zetten, zonder dat een leerling naar een automaat hoeft te gaan?

  3. @ M Dan kon je toch de volgende dag terug gaan of naar een ander oplaadpunt gaan? Lijkt mij makkelijk te doen, beter dan een flinke boete betalen.

    Neemt indd niet weg dat de hele organisatie van DUO én ov-chipkaart makkelijker gemaakt kan worden.

  4. Typisch gevalletje weer van ”plukken.” Moet je voor de grap eens uitrekenen wat die gasten van het OV verdienen aan mensen die vergeten uit te checken en studenten die een dag te laat zijn met het stop zetten van hun OV.

  5. Mijn dochter heeft op tijd haar ov kaart stop gezet. Het scherm van het oplaadpunt gaf aan dat de ov stop gezet was. In haar vakantie kreeg ze een mail maar op verzoek van vriendinnen heeft ze de mail niet geopend. Bang voor valse mails. Maand later thuis de volgende mail van duo geopend en vervolgens een dikke boete…. Blijkt dat duo geen bericht heeft gehad. Ze geeft in t scherm duidelijk gezien dar t goed was gegaan. En nu kunnen ze niets meer voor haar doen en willen ze dat ze betaal. Zo onterecht.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top